U Parku Maksimir postavljeno 10 brojača posjeta, nadležni objasnili koja im je svrha

U Parku Maksimir postavljeno 10 brojača posjeta
Foto: Zagreb.hr

Sustav za brojenje posjetitelja, prvi vidljivi rezultat Projekta “Gradski prozori u prirodu – Modernizacija ll”, sufinanciranog sredstvima Europske unije predstavljen je u Parku Maksimir.

Od petnaest brojača, koliko ih je postavljeno, deset je na lokacijama u Parku Maksimir, a pet u Značajnom krajobrazu Savica.

“Ovo je najbolji mogući način očuvanja  ravnoteže Parka prirode Maksimir, privlačenja turista i mladih ljudi i da idućim generacijama ostavimo Maksimir kakvim smo ga i naslijedili”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, koji je zahvalivši se sudionicima Projekta, istaknuo da je za vrijeme testne faze u tjedan dana, pomoću brojača, u Parku Maksimir evidentirano 70 tisuća ljudi.

“Brojači posjetitelja su nam jako važni, budući da na taj način možemo kvalitetnije upravljati ovim prostorom i u svakom trenutku ćemo znati koliko je posjetitelja ušlo u Park,što je značajno za ravnotežu biološke raznolikosti”, izjavio je Luka Čuljak, ravnatelj Javne ustanove Maksimir i dodao da će na temelju tih procjena moći izraditi planove i programe za upravljanje prostorom.
Osim brojača posjetitelja, u sklopu druge faze Projekta “Gradski prozori u prirodu”  dvanaest je infrastrukturnih projekata. Slijedi uređenje prvog i drugog jezera, a u Projekt je uključen i zagrebački Zoološki vrt koji svakodnevno bilježi sve više posjetitelja.

“Dogovorene su i nove nastambe risa, medvjeda, nova nastamba za dabra i jednog forenzičkog znanstvenog CSI laboratorija za edukaciju djece. Bit će to jedna cjelina u kojoj će stvarno ovaj predivan park još više zablistati”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Projekt “Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II” vrijedan je 34,9 milijuna kuna. 13,9 milijuna kuna osigurano je iz fondova Europske unije, a Grad  Zagreb projekt provodi u partnerstvu s Javnom ustanovom Maksimir, udrugama Biom i Vjetar u leđa, te Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir.

Rok trajanja cijelog projekta započetog u listopadu prošle godine je 39 mjeseci.