Zelena lista: Napad na djelatnika Čistoće zakonski treba tretirati kao napad na službenu osobu

Čistoća - čišćenje
Foto: Zagreb.hr

Grad Zagreb doista je siguran grad što potvrđuju i podaci koji se odnose na zabilježeni broj kaznenih djela u 2018. godini. Tijekom 2018. godine, u Gradu Zagrebu evidentiran je najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti Republike Hrvatske.

Primjerice, u zadnjih desetak godina, kriminalitet je od 2008. do 2018. godine u Gradu Zagrebu smanjen za oko 30 posto. Sasvim sigurno i ovi podaci pospješuju rekordan broj dolazaka turista u naš grad, kaže se u priopćenju Zelene liste (ZL), koje je potpisao predsjednik Zelene liste Nenad Matić.

Bez obzira što je Zagreb siguran grad Zelena lista mora reagirati povodom jučerašnjeg divljačkog napada na radnika Čistoće podružnice Zagrebačkog holdinga, u samom središtu grada, koji je završio u bolnici s teškim ozljedama glave i čeljusti. Svjedoci smo nasilja među mladima koji su od djetinjstva bombardirani primjerima borbe, rata i sukoba kao obrasca ponašanja, pa nije ni čudo što to kasnije kulminira ovakvom agresijom na ulici.

Naravno da Zelena lista kao političko krilo svih onih aktivista i građana koji se bore za održivi razvoj, zaštitu okoliša na prvo mjesto stavlja i zaštitu čovjeka te uvažavanje svih građana kao jednakih. “Smatramo da izloženost nasilju ne smije biti dio ničijeg radnog mjesta, a najmanje radnika javnih gradskih službi i to onih koji su svakodnevno na našim ulicama izloženi svim vremenskim prilikama i neprilikama”, ističe se u priopćenju.

“Za Zelenu listu su radnici Čistoće upravo jedna od najvažniji dio gradskih službi i želimo im i ovim putem iskazati poštovanje i skrenuti pozornost na njihovu ulogu koja je važna za svakog tko želi živjeti u čistom i urednom Zagrebu. Smatramo da bi se napad na djelatnike ovih javnih službi zakonski trebao tretirati kao napad na službenu osobu, a sankcionirati još više s obzirom da oni nisu ovlašteni ni opremljeni da se brane od napada, a njihov posao je očito jednako izložen opasnosti kao i posao policajaca i redarstva”, kaže se u priopćenju Zelene liste.

Zelena lista od nadležnog suda očekuje žurnu provođenje postupka i donošenje presude, a sve u cilju zaštite radnika javnih gradskih službi koji svakodnevno na ulicama rade jedan plemeniti posao i stvaraju čist i uredan grad. (M. Petković)