Zašto na području Brdovca još nije izgrađen sustav obrane od poplava?

Foto: MUP

O stanju nasipa u Hrvatskoj za emisiju Dobro jutro, Hrvatska govorio je Goran Milaković, voditelj Sektora zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama.

Goran Milaković, voditelj Sektora zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je da je vrh vodnog vala u Zagrebu prošao u noći sa subote na nedjelju te da su trenutno na snazi redovne mjere obrane od poplava za Zagreb i da su vodostaji u opadanju.

– Izvanredno stanje obrane od poplava je proglašeno za dionice Save nizvodno od Zagreba odnosno od Rugvice do Dubrovčaka. Što se tiče rijeke Mure izvanredno stanje je proglašeno za Mursko Središće i Goričan te za Botovo na rijeci Dravi. Po pitanju rijeke Kupe situacija je puno lakša odnosno da ne očekujemo vodostaje koji će biti veći proglašenja redovnih mjera obrana od poplava, objasnio je.

Milaković je rekao da je situacija i dalje ozbiljna te da je potreban povećan oprez zbog velike dužine nasipa koja je pod vodnim opterećenjem.

– Zbog toga postoji mogućnost mogućih incidentnih situacija, dodao je.

Milaković je objasnio da je omogućeno rasterećenje nizvodno od Grada Zagreba te da je i dalje potreban oprez. Osvrnuo se i na situaciju u Brdovcu i rekao da u tom mjestu nema sustava obrane od poplava.

– Sustava obrane od poplava nije izgrađen jer se desetljećima na tom potezu razmatrala i planirala izgradnja hidroelektrane te se čekala odluka nadležnih tijela o dokumentaciji, dodao je.

Milaković je kazao da Hrvatska ima veliki sustav obrane od poplava te Hrvatske vode upravljaju s više od 30 tisuća kilometara vodotoka prvog i drugog reda, 4100 kilometara nasipa, 900 kilometara lateralnih kanala.

– Ocjenjujemo da je cijeli sustav na dobroj razini. S obzirom na to da se redovno održava ocjenjujemo da su Hrvatske vode spremne na visokoj razini za obrane od poplava, kazao je Milaković.

Objasnio je da se na godišnjoj razini za sustave obrane od poplave ulaže 140 milijuna eura.

– Nasipi u Zagrebu su vrlo kvalitetno izgrađeni i izdržavaju, kazao je Milaković, gostujući na HTV-u.