REKORDAN VODOSTAJ DRAVE: 150 hrvatskih vojnika pomaže u obrani od poplava na području Hlebina

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave, postoji mogućnost poplavljivanja područja Općine Hlebine zbog čega su danas, u poslijepodnevnim satima, na zahtjev Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, u Gabajevu Gredu upućene dodatne snage Hrvatska vatrogasna zajednica – HVZ, pripadnici HGSS – Hrvatska Gorska Služba Spašavanja i Hrvatske vojske, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Prema informacijama iz MORH-a, Ukupno 150 pripadnika Hrvatske vojske upućeno je na područje Hlebina kod Koprivnice u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje će biti angažirani na aktivnostima obrane od poplava.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su temeljem odluke ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju tih aktivnosti.

Podsjećamo, za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana je procedura važećim Zakonom o obrani (čl. 59. i 60.), a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

Maksimalni napori u obrani od poplave poduzimaju se i u općini Drnje gdje se također po potrebi raspoređuju dodatne snage vatrogasaca i HGSS-a.

Veliku pomoć pružaju i građani koji su cijelo vrijeme potpora lokalnim operativnim snagama.