Hrvatski vojnici s inženjerijskim strojevima otišli u pomoć Sloveniji

Foto: Arhiva MORH/ F. Klen

Iz vojarne “110. brigade Hrvatske vojske” u Karlovcu 17 pripadnika Hrvatske vojske s inženjerijskim strojevima (jedan utovarivač, jedan kopač, jedan kopač-utovarivač, tri samoistovarivača, jedna labudica i dvije prikolice za prijevoz inženjerijskih strojeva) upućeno je danas u Sloveniju gdje će biti angažirani na pružanju humanitarne pomoći u uklanjanju posljedica olujnog nevremena na rijeci Savinja, objavio je MORH.

“Hrvatska vojska u pružanje humanitarne pomoći u Sloveniji angažirana je temeljem naredbe ministra obrane, a u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u Republici Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena te Odlukom o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Sloveniji”, stoji u priopćenju.

Ovo je drugi angažman Hrvatske vojske u Sloveniji od kad su rekordne oborine prošli petak pogodile tu zemlju.

Podsjetimo, jedan helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh i osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su u nedjelju 6. kolovoza 2023. u mjestu Donja Bistrica kod Lendave na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava.

“Ovom prigodom Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obiteljima stradalih u nadi da će se naši susjedi i prijatelji uspješno suočiti s izazovima, uz naglasak da uvijek mogu računati na našu pomoć”, stoji u priopćenju MORH-a.