Zapošljavanje stranaca: U 2014. granice otvorene za pastire, balerine i masere

Prema prijedlogu kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u idućoj godini Hrvatska će zaposliti novih 256 stranih radnika čemu treba pridodati i 17 radnika na sezonskim poslovima cijepljenja voćki i vinove loze. Kako se predlaže, produžit će se i dvije tisuće već izdanih radnih dozvola za strane radnike, piše Novi list.

pastir

Zahtjevima poslodavaca u brodogradnji za zapošljavanjem preko 4,5 tisuća stranih radnika nije udovoljeno. Naime, kako se objašnjava u obraloženju odluke o godišnjoj kvoti zapošljavanja stranaca, koja bi sutra trebala biti na Vladi, u evidenciji nezaposlenih nalazi se 1.265 radnika tih zanimanja.

Kako je u nezaposleno više od 7.300 građevinskih radnika niti građevinari neće moći u 2014. godini zapošljavati strance izvan zemalja EU-a ili onih zemalja koje su nam uvele ograničenja, piše Novi list.

Jedna od zemalja čiji radnici mogu slobodno raditi u Hrvatskoj je Rumunjska iz koje su proteklih godina pristizali pastiri. Rumunjski pastiri više ne trebaju radnu dozvolu za rad u Hrvatskoj, ali poslodavci očito računaju i na radnike iz BiH, Makedonije…

Naime, u poljoprivredi je plan odobriti 20 radnih dozvola za pastire. Najbrojnije novo zapošljavanje stranaca planirano je u turizmu i ugostiteljstvu – 100 masera posebnih vrsta masaža, kuhara nacionalne kuhinje, instruktora ronjenja, turističkih zastupnika i aturističkih animatora.

U kulturi je planirano izdavanje 31 nove radne dozvole pri čemu po 10 za baletne umjetnike i orkestralne umjetnike. Kao i ranijih godina, uvozit će se vozači teretnih vozila, njih sedam, za prijevoz robe u Rusiju, Kazahstan i Sibir, piše Novi list.