Ministarstvo graditeljstva od Zagreba preuzima legalizaciju

Novi udar na Milana Bandića. Zbog prespore obrade predmeta, Ministarstvo graditeljstva od Zagreba preuzima legalizaciju bespravne gradnje. Prema registru riješenih zahtjeva za legalizaciju, osim Dubrovnika nitko nije obradio zadanih 20 posto.

legalizacija
Iako je preuzimanje posla najavljeno u cijeloj Hrvatskoj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić to vidi kao osobni obračun i borbu za popularnost.

“Znam da je gospođa Taritaš dobila mjesto predsjednice HNS-a grada, pa to mogu smatrati kao oblik političke borbe, kao njezino stvaranje preduvjeta za širenje neba političke borbe”, izjavio je Bandić.

Dvadeset posto naknade od obrađenih predmeta ide za plaće zaposlenika.

Prosječan je predmet primjerice u Zagrebu vrijedan 4000 kuna, što znači da je 90 000 predmeta trebalo Gradu donijeti zaradu od 72 milijuna kuna. Kako nisu obradili ni 5% predmeta, dio tog novca iz lokalne će se samouprave preliti u državnu blagajnu. Zagrebački gradski ured, kako ne bi izgubio taj novac, zaposlio je 80 mladih inženjera građevine i arhitekture.

Pokretanjem državne agencije zaposlit će se, istina, još mladih ljudi na određeno vrijeme. Ali će i njihova izobrazba stajati i vremena i novca.