Zagrebačka županija prva u Hrvatskoj po rastu zaposlenosti

Zagrebačka županija prva u Hrvatskoj po rastu zaposlenosti
Foto: Pixabay

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti za 2017. godinu, Zagrebačka županija ostvarila je najveći rast zaposlenosti u Republici Hrvatskoj sa stopom od 6,8 posto.

Gledajući na razini županija, nakon Zagrebačke županije slijedi Osječko-baranjska (povećanje stope zaposlenosti za 3,6 posto), Virovitičko-podravska (2,6 posto), Zadarska (2,4 posto) te Krapinsko-zagorska županija (1,9 posto), objavila je Zagrebačka županija, pozivajući se na portal Župan.hr.

Osim za prethodno jednogodišnje razdoblje, Zagrebačka županija je rekorder i prema podacima za posljednjih pet godina prema kojima je stopa zaposlenosti porasla za 23,5 posto, dok ona primjerice u drugorangiranoj Krapinsko-zagorskoj županiji iznosi 12,8 posto, na trećem mjestu je Brodsko-posavska sa 7,7 posto, slijedi Međimurska sa 7,2 posto te Zadarska županija s 6,1 posto.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ističe kako je Županija prije 15-ak godina, svjesna da joj razvoj ovisi o investicijama, krenula s intenzivnim razvojem poduzetničkih zona u kojima danas posluje 500-tinjak tvrtki koje stvaraju nove vrijednosti i sustavno zapošljavaju nove ljude.

„Danas je Zagrebačka županija vodeća gospodarska inovativna regija u kojoj su se smjestile tvrtke poput Rimac Automobila, KM Kovnice d.o.o., IKEA-e, Designer Outleta Croatia, logističkih centri Kauflanda, Lagermaxa i RALU-a, Plive… stoga ne sumnjam da će naša županija nastaviti bilježiti pozitivne trendove kako u rastu zaposlenosti tako i prema nizu drugih gospodarskih pokazatelja“, rekao je Kožić i naglasio kako su upravo poduzetnici s područja Zagrebačke županije drugi u državi po povlačenju EU sredstava, a tome je velik doprinos dala i županijska Regionalna razvojna agencija.

Inače, Zagrebačka županija svake godine raspisuje natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika te za povećanje konkurentnosti za proizvodne i neproizvodne djelatnosti. U tijeku je isplata 5,3 milijuna kuna za prvih 148 poduzetnika s bodovne liste.

Međutim, kako bi potpore dobili svi oni koju su se prijavili na natječaj, a koji ispunjavaju kriterij, Zagrebačka županija već je krenula s izradom rebalansa Proračuna i očekuje se da će do kraja godine ova brojka porasti na ukupno 8,6 milijuna kuna.