Više od tisuću eksponata na izložbama malih životinja u Velikoj Gorici

Više od tisuću eksponata na izložbama malih životinja u Velikoj Gorici
Foto: Zagrebačka županija

U Velikaoj Goricai su održane dvije izložbe malih životinja – 14. županijska i 27. državna izložba, uz sudjelovanje uzgajatelja iz cijele Hrvatske.

Na izložbi je bilo više od tisuću eksponata u sekcijama golubova, patuljaste peradi, velike peradi, kunića i egzotičnih ptica. Domaćin izložbe, održane uz potporu Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice, bilo je Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Hrvatska baštini značajan broj izvornih pasmina malih životinja koje mogu postati i hrvatski brend
Foto: Zagrebačka županija

“Hrvatska baštini značajan broj izvornih pasmina malih životinja koje mogu postati i hrvatski brend. Na ovoj izložbi posebno mjesto zauzima posavska kukmasta kokoš, za koju je pokrenut postupak priznavanja kao autohtone hrvatske pasmine. Samim priznavanjem, vjerujem, doći će i do ekspanzije njezina uzgoja”, rekao je Mihael Pavišić, predsjednik velikogoričkoga Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja.

Izložbu je otvorio Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije. I on je istaknuo pokrenut postupak za priznavanje posavske kukmaste kokoši kao izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja, kao i projekt “Edukacijom, novim tehnologijama i organizacijom do konkurentnije proizvodnje peradi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima”

“U županiji ima oko 11.000 kućanstava koja drže različite vrste peradi, uglavnom s manjim brojem kljunova. Namjera nam je pomoći upravo manjima, da sutra budu bolji i konkurentniji u proizvodnji, a neki od njih, možda, postanu i komercijalni proizvođači s ozbiljnijim prihodima”, izjavio je pročelnik Kraljičković.

Komentari