NE NASJEDAJTE: Internetom se širi lažna vijest o čudotvornom lijeku za šećernu bolest

Foto: Pixabay

Već neko vrijeme na internetu se mogu vidjeti objave o navodno čudotvornom pripravku za šećernu bolest, SugaNorm.

Nažalost nije riječ o novom lijeku koji može pomoći oboljelima, nego o najobičnojoj prevari u kojoj se na na perfidan način koristi ime doc. dr. sc. Darija Rahelić, objavljeno je na stranici Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Od te kampanje ogradio se i sam dr. Rahelić.

“S obzirom na to da se pojavio članak na društvenoj mreži u kojem ja navodno reklamiram nekakav lijek – pripravak za koji nikad nisam čuo, to smatram izravnim napadom na sebe i obavještavam sve one koji su pročitali navedeni članak da se radi o lažnom oglasu i da ne nasjedaju na laži koje su u tom tekstu napisane”, ističe dr. Rahelić.

Nažalost, u bespućima interneta nikad nismo u potpunosti osigurani od lažnih objava. Stoga, ako naiđete na sumnjivu izjavu, uvijek se raspitajte kod svojeg liječnika o istoj ili nas obavijestite kako bismo čim prije mogli provjeriti njezinu vjerodostojnost. Do tada postupajte kako vam je liječnik savjetovao.

Upozorenje da je riječ o lažnom lijeku i čistoj prevari upozoreno je i na stranici Na inzulinu.

“U lažnom članku na ruskom portalu koji imitira Index.hr je objavljena lažna reklama i intervju sa našim doc. dr. sc. Dario Rahelićem. Taj članak nema veze s istinom i lažno promovira lijek ‘SugaNorm'”, stoji u njihovom upozorenju

Lažni članak u naslovu spominje ekstrakt koji proizlazi iz biljke Heliánthus tuberósus. Spomenuta biljka je čičoka (gomoljasti suncokret, slatki krumpir), vrsta suncokreta udomaćena u istočnoj Sjevernoj Americi.

Članak je sličan originalnom kojeg je Index.hr objavio 07. srpnja 2018. godine (U Hrvatskoj oko 500.000 ljudi ima dijabetes, a gotovo polovica to i ne zna), ali uz jedan ogroman zaokret – nepostojeći intervju s doktorom Rahelićem, podsjeća Novi list.

U lažnom su članku objavljena pitanja koja su “postavili novinari Indexa” liječniku. Tako je upitan da objasni kakav je to lijek na što je dr. Rahelić “odgovorio”: “Govorim o novom razvoju koji se zove SugaNorm. Ovo je lijek koji vam omogućava da u najkraćem mogućem roku, doslovno za 4 dana, potpuno zaboravite na fluktuacije šećera u krvi i za 2-3 mjeseca potpuno vratite funkciju gušterače. Proizvela ga je međunarodna tvrtka koristeći najsuvremeniju tehnologiju, a njegov razvoj trajao je dvije godine. Zbog toga smo u mogućnosti distribuirati ‘SugaNorm’ po posebnoj cijeni.”