Bandić reže demografske mjere kojima se ponosio, majke odgojiteljice ostaju bez sedam godina plaće?

Bandić reže demografske mjere kojima se ponosio, majke odgojiteljice ostaju bez sedam godina plaće?
Foto: ZG express

Ako se prihvate izmjene u nacrtu prijedloga izmjena uvjeta za korisnike mjere roditelj odgojitelj, koji je nedavno pušten u javno savjetovanje, roditelji odgojitelji više neće primati novčanu pomoć od Grada sve dok najmlađe dijete ne napuni 15, nego je taj rok smanjen na osam godina.

U prijevodu, majke i očevi odgojitelji ostaju bez sedam godina gradske plaće, točnije, oko pola milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Premda su se iz gradske uprave hvalili da se rađa više trećerođene djece otkako je mjera roditelj odgojitelj u primjeni, sada kreću u promjene po kojima će svi roditelji, od trenutačnih gotovo pet tisuća korisnika, čije je dijete navršilo osam godina prije stupanja na snagu ove odluke, prestati dobivati novčanu pomoć.

Također, postojećim korisnicima će se izmijeniti novčana pomoć u skladu s novom odlukom, koja će biti nešto manja nego dosad, odnosno 4250 umjesto 4264 kune mjesečno koliko je iznosila naknada za siječanj 2019. godine.

“Samo želimo stvoriti dobre uvjete za rast nataliteta. Nije nam namjera smanjiti broj korisnika, nego regulirati proces prijava jer smo imali slučajeve zloupotrebe ove pomoći i želimo to spriječiti u budućnosti. Savjetovanje je u tijeku pa ćemo vidjeti”, rekli su Jutarnjem izvori iz Grada Zagreba koji je u četiri godine za roditelje odgojitelje iz proračuna dao gotovo 850 milijuna, a u 2020. planiraju izdvojiti čak 360 milijuna kuna.

Mjera roditelj odgojitelj uvedena je krajem 2016., uoči lokalnih izbora, a u Gradu tvrde da je već u 2017. zabilježen porast broja djece rođene kao treće, četvrto, peto i šesto dijete. No, kažu kako su sada uočili i neke probleme.

O čemu se radi, može se doznati iz Nacrta prijedloga Strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje 2019. do 2031.

U tom dokumentu, među ostalim, stoji: “Prema raspoloživim podacima, u veljači 2019. godine, mjeru roditelj odgojitelj koristilo je 4 104 korisnika. Osim nezaposlenih roditelja, mjeru su počeli koristiti i oni zaposleni koji su dali otkaz, ispisali dijete iz vrtića neposredno prije početka škole, odnosno prije polaska djeteta u prvi razred, kako bi još osam ili devet godina mogli primati novčanu pomoć od Grada Zagreba do djetetove 15 godine života. Najvjerojatnije je da su mnogi roditelji ovdje kalkulirali, da li raditi za manju plaću ili minimalac od 3 000 kn ili uzeti ovu mjeru i dobivati 4 264,98 kn.”