VINSKI RAZGOVORI: Fini zalogaji i ljubavna poezija uz autohtona vina i likere Fiolić

VINSKI RAZGOVORI: Fini zalogaji i ljubavna poezija uz autohtona vina i likere Fiolić
Foto: Rene Karaman

U prepunom wine baru zagrebačke kavane Procaffe, upravo na svjetski Dan vina, 18. veljače, održani su jubilarni, dvadeseti “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”. Njegovi vinski gosti ovaj su put bili sommelieri Ivan Stiblik i Mladen Maraš, koji su predstavili vina i likere Fiolić iz Zadra te najavili Zadar Wine Festival.

Četvrto izdanje Zadar Wine Festivala održat će se 27. i 28. ožujka, u jedinstvenom prostoru zadarskog Arsenala, 500 godina starom spomeniku kulture koji svojim izgledom privlači ljude sa svih strana svijeta.

VINSKI RAZGOVORI: Fini zalogaji i ljubavna poezija uz autohtona vina i likere Fiolić
Foto: Rene Karaman

Festival okuplja proizvođače, ugostitelje i ljubitelje vina. Odličnom organizacijom, načinom prezentacije vina i delicija te bogatim programom osvojio je titulu ‘najozbiljnijeg festivala u Dalmaciji’. Svaki vinoljubac na Zadar Wine Festivalu može naći nešto za sebe, naučiti nešto novo i pritom se odlično zabaviti.

“Zadar Wine Festival je zamišljen da prvenstveno okuplja ljude iz struke, s obzirom na to i sam dolazim iz ugostiteljstva. Kad god čujem informaciju od vinara da su na Zadar Wine Festivalu dogovorili neku suradnju, budem zadovoljan i znam da radimo dobar posao”, istaknuo je Ivan Stiblik, organizator Festivala.

Obitelj Fiolić iz Zadra u Hrvatskoj počela je svoju proizvodnju vina 2006. godine najprije eksperimentirajući u skromnim uvjetima. Entuzijazam, želja i ljubav prema vinarstvu, ali i veliki uspjeh na vinskim natjecanjima doveli su do toga da su Fiolići 2016. godine osnovali vinariju te povećali proizvodnju. Proizvode plasiraju u cijeloj regiji i kao mala ’boutique’ vinarija prepoznati su i prihvaćeni na tržištu vrhunskih vina regije.

VINSKI RAZGOVORI: Fini zalogaji i ljubavna poezija uz autohtona vina i likere Fiolić
Foto: Rene Karaman

Prvo je ponuđena Maraština cvjetnih, sorti svojstvenih aroma i ugodne kiseline, koja se odlično slaže s laganijim jelima, bijelim mesom i ribljim specijalitetima.

Drugo je vino bio Rose od sorti plavina i grenache, suho, zavodljivo vino čiji okus dugo traje u ustima, odlično paše uz široku paletu jela, a može se piti i samostalno, kao aperitiv.

Potom je slijedio Cuvée od grenachea i syraha, odležavan 8 mjeseci u barrique bačvi; sočno i pitko vino koje odiše laganom svježinom i voćnosti, uz pikantne note papra te zaokruženog i postojanog okusa.

Uglađeni Merlot ugodnog i bogatog, zrelog mirisa, odležan 18 mjeseci u barrique bačvama, lijepo je zaokružio kušano. Ovo je vino pitko, a opet, ima čvrste tanine, solidno tijelo i fine začinske note u retrookusu.

Popis premijera i pretpremijera na Vinskim razgovorima dobio je još jedno vino. Uz ova vina, koja možete naći u mnogim restoranima, vinotekama, ali i u ugodnoj kušaonici vinarije Fiolić, to je još jedan eksperiment obitelji Fiolić – Maraštinu sur lie – definitivno njihovo najbolje vino i vino s velikim potencijalom.

VINSKI RAZGOVORI: Fini zalogaji i ljubavna poezija uz autohtona vina i likere Fiolić
Foto: Rene Karaman

Osim vina, obitelj Fiolić proizvodi liker od višnje maraške i liker od smokve za kojeg su dobili razna domaća i međunarodna priznanja i nagrade. Likeri se proizvode tradicionalnom metodom “hand made”, a posebnost je i da se u proizvodnji koristi desalinizirana morska voda, dajući tako likerima jedinstven okus.

Ugodne razgovore i vina pratili su fini zalogaji – plate sa suhomesnatim proizvodima tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus.

Vinske razgovore i ovog puta je upotpunio književni kutak, još jednom uspješnicom u izdanju tvrtke Beletra koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom.

VINSKI RAZGOVORI: Fini zalogaji i ljubavna poezija uz autohtona vina i likere Fiolić / Davor Krivski
Foto: Rene Karaman

“Skrivam u svom Srcu Ljubavi, Ljubavi svih vrsta. Raznih kao otisak prsta. Nijedna ista, a svaka čista…” – početni su stihovi jedne od pjesama zbirke kojom je, kroz devet poglavlja, na 300 stranica oplemenjenih energičnim i senzualnim ilustracijama Dalibora Talajića, autor Davor Krivski stihovima opisao svoj doživljaj univerzalnog principa ljubavi. Sljedeći Vinski razgovori održat će se 3. ožujka. (M. Petković)