VINSKI RAZGOVORI: Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova

Foto: Rene Karaman

U novom prostoru D lounge&Cigar bara zagrebačkog hotela Le Premier, održani su 25. “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”. Ovom prilikom Stiplošek je ugostio dvije vinarije – Rogić i Celega, ‘sljubio’ graševinu i traminac iz Iloka, malvaziju iz Buja i za kraj dodao Sladićev prošek iz Plastova.

Vinogradi Rogić smješteni su u Iloku (vinogorje Srijem), a vinarija se nalazi u mjestu Dubravica, kod Zaprešića. Bračni par Rogić u vinsku je priču ušao 2010. godine naslijedivši vinograd o kojemu uz njih, kao i o proizvodnji vina, brigu vode tehnolog i enolog. Uzgajaju graševinu i traminac, a prije nekoliko su godina odlučili kreirati pjenušac, cuvée tih sorata i rade ga tradicionalnom metodom vrenja u boci. Ove su godine u Londonu, na International Wine and Spirit Competition (IWSC) za njega osvojili brončanu medalju.

Foto: Rene Karaman

Uz čašu nagrađenog pjenušca u ruci, Davor i Pavla Rogić predstavili su svoju vinariju, priču o tradiciji i autentičnosti i vina koja jako dobro nadopunjuju njihove riječi. Pjenušac Rogić je osvježavajuće, ekstra brut vrhunsko pjenušavo vino koje se može konzumirati u svim prigodama, ali i uz razna lagana jela.

Graševina Rogić je visoko kvalitetno bijelo vino zelenkasto žute boje, ugodne arome, svježeg i skladnog okusa, s izraženom ugodnom svježinom, a izvrsno se slaže sa suhomesnatim proizvodima, jelima od bijelog mesa, ribljih paprikaša i svim vrstama riječnih riba.

Traminac Rogić je vrhunsko bijelo poluslatko vino, karakterističnih aroma i okusa za podneblje iz kojeg dolazi. Svake godine Rogići od traminca rade predikatnu berbu, bilo da se radi o kasnoj ili izbornoj berbi bobica. Iznimno se slaže s finim sirevima i desertima, ali je i odličan aperitiv.

“Trenutno se najbolje plasira graševina, a najteže je prodati predikatni traminac. Razlog tomu nije cijena, nego još uvijek nedostatak kulture pijenja vina kod šire publike.”, kažu Davor i Pavla Rogić. “Inače, neka ideja za budućnost je da bi posadili još nešto hektara vinograda, uz tri postojeća, te bi i dalje uzgajali graševinu i traminac, a dodali bi još nešto cabernet sauvignona i proizvodili uglavnom samo pjenušce. Za sad razmišljamo o tri tipa pjenušca: brut koji imamo i sada, rosé i vjerojatno jedan nešto slađi.”

S druge strane, Vinarija Celega nalazi se u Istri, u Bujama. Mali vinograd koji su njihovi djedovi i pradjedovi s velikom pažnjom obrađivali i proizvodili vino da bi preživjeli, krajem 2000. današnja generacija je proširila sadnjom velikog broja novih loza. 2003. godine otvorili su podrum s mnoštvom modernih i tehnološki naprednijim strojevima i bačvama.”

“Iako imamo 22 hektara vinograda i planiramo se dosta i širiti, do 40 ha, još uvijek smo relativno nepoznata vinarija van Istre. Trenutno se najveći dio vina prodaje kroz točionike u lokalnim konobama, a želja je ići prema buteljama i plasirati što više butelja na šire tržište.”, objasnio je agronom i prodajni predstavnik u Zagrebu Ivan Puž, inače bratić vlasnika vinarije te dodao da vinarija ima lijepu kušaonu pa je najljepše, zapravo, vina kušati na izvoru.

Ireneo Celega proizvodi Malvaziju, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Teran, a publici Vinskih razgovora vinarija se predstavila Malvazijom koja je na sve prisutne ostavila izuzetno dobar dojam. Žuto zlatne je boje, voćnih aroma, u ustima ugodno svježa, ostavlja pomalo neobičan cvjetno – voćni ugođaj koji poziva na gutljaj više. Odlično se slaže s istarskom hranom kao što su bijela riba, školjke, tjestenina s laganim umacima ili fritaja sa šparogama.

“Ono po čemu se možda malo razlikujemo je činjenica da radimo isključivo s domaćim kvascima i tehnologijom koja je nova, ali daje vino koje podsjeća na neka vina kakva su radili naši stari”, rekao je Ivan.

Otkrivamo i vrlo pristupačne cijene: pjenušac 65 kn, traminac 50, a malvazija 40 kn, bez PDV-a obje vinarije. Opći dojam je da su vina dobra, da su predstavljene vinarije na dobrom putu i naravno, da još ima mjesta za napredak.

Kao iznenađenje, poslužen je Deorum, prošek vinarije Sladić iz Plastova, napravljen od autohtone sorte maraštine, a tražila se “kapljica više”. (M. Petković)