Udruga Franak pozvala oštećene dužnike: Evo vam predložak, svi tužite banke!

Udruga Franak na svojim je internetskim stranicama za sve dužnike u kreditima s neugovorenim fiksnim maržama pripremila optužne prijedloge za slanje nadležnim prekršajnim sudovima i upute za postupanje. Pozivaju sve takve dužnike da pošalju optužne prijedloge nadležnim sudovima, kako bi prisilili banke da počnu raditi zakonito i s dužnicima ugovore fiksni dio kamate, objavio je HRT.

svicarski-franak-360

Optužne prijedloge možete prezuzeti ovdje.

Udruga napominje da optužni prijedlog nema nikakve veze s privatnom tužbom koju dužnici možda namjeravaju podignuti te da je besplatan i za to nije potreban odvjetnik. Ti predlošci preporučuju se onim dužnicima koji još nisu odlučili hoće li podignuti privatnu tužbu, ali i onima koji žele još jednom pokušati mirnim, izvansudskim putem dogovoriti s bankama vraćanje preplaćenih kamata.

Te prigovore bankama mogu slati samo oni dužnici koji su prethodno već slali zahtjeve za vraćanje preplaćenih kamata. U Udruzi dodaju da su banke na temelju nezakonitog povećanja kamata dužnicima nezakonito zaračunale fiksne kamate, za što im po svakom ugovoru prijete kazne od 80.000 do 200.000 kuna.

Predstavnici Udruge Franak na konferenciji za novinare objavili su dopis koji je Ministarstvo financija uputilo bankama, a kojim je zapravo stalo na stranu dužnika i povuklo svoje siječanjsko tumačenje prema kojemu banke mogu samostalno, bez ugovaranja s klijentima, određivati parametre za promjenjive kamate u starim kreditima.

U Udruzi procjenjuju da bankama prijeti ukupno najmanje osam milijardi kuna prekršajnih kazni, a odgovornim osobama u bankama kazna od najmanje milijardu kuna, ako u međuvremenu banke ne ugovore parametar i fiksni dio kamate s dužnicima.

“Ideja o prekršajnim prijavama je sasvim neosnovana, a ni u kojem slučaju ne bi koristila dužnicima, nego samo proračunu, tako da samo spominjanje miriši na ucjenu”, navode iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Iz HUB-a ističu kako se radi o očitoj manipulaciji javnosti jer su presuda u “slučaju franak” i ZPK dvije potpuno različite stvari koje ne treba brkati. Razlog za to vjerojatno je da Udruga mora opravdati svoje postojanje i ubiranje članarine, jer je pravomoćnom presudom zaključen kolektivni dijalog banaka i dužnika, navode iz HUB-a.

Također naglašavaju kako se banke nisu pozivale na tumačenje Ministarstva financija kod odgovora na zahtjeve dužnika za povratom sredstava. Ministarstvo financija se ni u kojem slučaju nije stavilo na nečiju stranu, niti je povuklo to tumačenje, nego samo naglasilo da je ono neobvezujuće i nema pravnu snagu, navode iz HUB-a.

Neke su banke spomenule tumačenje kod odgovora na zahtjev za budućim postupanjem odnosno prestankom dosadašnjeg postupanja sukladno presudi Visokog trgovačkog suda.

Budući da su se sukladno čl. 11.a ZPK banke od 1. siječnja ove godine uskladile sa zakonom i time prestale postupati po prethodnim propisima, time je već riješeno buduće postupanje i ponavljanje tog zahtjeva je potpuno suvišno, kažu u HUB-u.

Ističu kako je ‘ideja’ o prekršajnim prijavama sasvim neosnovana, a ni u kojem slučaju ne bi koristila dužnicima, nego samo proračunu RH, tako da samo spominjanje miriši na ucjenu.

“A o tome da li se radi o namjerno pogrešnom informiranju i uznemiravanju javnosti ili o nadripisarstvu možda će razjasniti neke institucije”, navode iz Hrvatske udruge banaka.