Prosvjednici nisu pokolebali Bandića, usvojen Plan gospodarenja otpadom

Prosvjed pod prozorom gradske Skupštine nije pokolebao gradonačelnika Milana Bandića i vladajuću skupštinsku većinu – usvojili su plan gospodarenja otpadom do 2015. godine.

prosvjed_spalionica

Na jednom transparentu pisalo je “Neće biti spalione. Milane, ti si se kleo samo da bi u fotelju sjeo!”, čime se aludira na obećanje koje im je gradonačelnik dao u vrijeme izborne kampanje.

Nakon nekoliko sati rasprave za Plan gospodarenja otpadom do 2015. godine glasalo je 28 zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića, HSLS-a, HSS-a, BUZ-ac i Stranke umirovljenika, a protiv su bili zastupnici SDP-a i HDZ-a, njih 21.

Inače, BUZ je u klubu s HDZ-am i HSP dr. Ante Starčević (HSP AS).

To je gorući problem Zagreba i treba ga riješiti, ali ne tako da se gura lokacija Resnika. Gdje su nestale druge planirane lokacije, zanimali su se gradski zastupnici tijekom višesatne rasprave obilježene brojnim replikama .

Gradonačelnik Milan Bandić je u svom obraćanju istaknuo da u politici treba biti dosljedan pozvavši oporbene zastupnike da “ne zavlače ljude i ne siju im iluzije”, jer se to mora napraviti.

“Danas smo donijeli povijesnu odluku o Centru za gospodarenju otpadom s prijedlogom kompostane, sortirnice i konačnog uređaja za obradu komunalnog otpada. Sve drugo ćemo riješiti u hodu kroz studiju izvedljivosti. Danas smo donijeli povijesnu odluku isto kao što smo je donijeli za Jakuševac i pročišćivač otpadnih voda”, kazao je Bandić. Naglasio je da će se kroz studiju izvodljivosti donijeti odluka o kapacitetu budućeg uređaja, tehnologiji i modelu financiranja.

Tijekom polemične rasprave Davor Bernardić (SDP) podsjetio je kako je bečka spalionica otpada počela s radom 1971. “Tada je Elvis snimio ‘Suspicious mind’, Hrvatska je imala ‘proljećare’, a Indija i Pakistan bili su u sukobu. 1987. spalionica je kratko zatvorena, a obnovljenu tehnologiju dobila je 1992. Tada su košarkaši s Draženom Petrovićem osvojili srebro i Hrvatska je postala članica UN-a.

“Ne možemo uzimati tehnologiju zastarjelu 20 godina. Zagreb treba biti predvodnik novih tehnologija”

No, dodao je, od tada se svijet drastično promijenio. “Čovjek ide u smjeru vraćanja prirodi i u lipnju su pokrenute izmjene šest EU direktiva o otpadu. Tom momentu Grad Zagreb bi se trebao prilagoditi”, poručio je Bernardić.

“SDP podržava želju da s sustavno riješi gospodarenje otpadom – to je pitanje života i smrti – ali ne možemo podržati plan koji nije na tragu najnovijih smjernica niti govori puno o reciklaži i smanjenju komunalnog otpada”, rekao je i naglasio da bi se 80 posto sredstva moglo dobiti iz EU sredstava, ali da za tri-četiri mjeseca izgradnja predviđenog postrojenja neće biti moguća upravo zbog EU pravila.

“Ne možemo uzimati tehnologiju zastarjelu 20 godina. Zagreb treba biti predvodnik novih tehnologija”, rekao je te dodao kako ne bi htio da se sa Centrom za gospodarenje otpadom desi što i s pročiščivačem vode tj. da ne poskupi zbrinjavanje otpada, kao što je poskupila voda.

Andrija Mikulić je u ime kluba HDZ-HSP AS-BUZ podsjetio Bernardića da je zagrebački SDP 2006. donio izmjene Prostornog plana u kojem je Resnik planiran kao lokacija za spalionicu otpada. Tada je u Skupštini bi sadašnji predsjednik Ivo Josipović, Neven Mimica, Igor Dragovan, Jurica Meić (…), nabrojio je.

Upitao je i zašto se umjesto 6 do 7 lokacija odjednom razmatra samo jedna – u Resniku, zašto se ondje miče zona zaštite voda te čije su tamošnje zemljišne čestice.

“Sve su to pitanja na koje nemamo odgovore. Skinimo maske i kažimo ljudima istinu”, naglasio je te upozorio na još uvijek neriješen problem 10.000 tona opasnog otpada godišnje.

“Ne radi se tu samo o Resniku već o cijelom gradu Zagrebu”, naglasio je i poručio kako traže cjelovito, kvalitetno i stručno rješenje.

Za modernu tehnologiju zauzeo se i Tomislav Stojak (HNS) naglasivši kako u zapadnom dijelu Zagreba građani uopće nemaju mogućnost odvajati otpad.

Ljubica Matijević Vrsaljko s Liste Milana Bandića rekla je da se odlagalište otpada na Jakuševcu mora zatvoriti do kraja 2017.

“Ako bude ova ista vlast, onda će građani reći da je nesposobna. Ako sadašnja opozicija dođe na poziciju, reći će da nisu krivi oni već oni prije njih koji nisu ništa napravili. Sve će se pretvoriti u politiziranje, a mi ćemo uporno gomilati smeće”, navela je.

Zato je, kaže, važno riješiti to pitanje jer i Direktiva Europske komisije zahtijeva smanjenje otpada po glavi stanovnika, recikliranje te ponovno korištenje, dok je spaljivanje otpada ograničeno samo na materijale koje je nemoguće reciklirati. “Sad se gradi 14 ovakvih postrojenja u EU, svako postrojenje treba proći oštar screening i ako naše postrojenje ne zadovolji – ne može dobiti potrebne dozvole”, naglasila je.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) istaknuo je da bez obzira na težinu odluke sadašnja Skupština mora je donijeti. Dodao je da ta odluka nije zadnja jer iza nje ide studija izvedivosti te nova studija utjecaja na okoliš te nov Plan gospodarenja otpadom od 2016. do 2020. Protivi se bilo kojem rješenju koje se neće sa dvije trećine sredstava financirati iz EU te mogućem dovoženju otpada iz drugih krajeva Hrvatske.

Usprotivio se i privatizaciji Čistoće jer bi to poskupjelo odvoženje otpada. Istaknuo je da se danas ne odlučuje o lokaciji Resnik niti spalionici jer je to odlučeno davno – kada je na vlasti bio SDP.