Hrvati u bankama drže više od 30 milijardi eura, no kamata nema pa taj novac jede inflacija!

Novac - euri - euro
Ilustracija | Foto: Pixabay

Više od 30 milijardi eura – iznos je to koji Hrvati imaju u bankama, no taj novac uglavnom jede inflacija jer kamate na štednju su niske ili nikakve, javlja RTL.

Vlada građanima nudi ulaganje u državu na kojem mogu zaraditi, što bi možda moglo utjecati i na banke.

Europska središnja banka u borbi protiv inflacije podiže kamatne stope, no kamate na štednju u bankama taj trend ne prate. Stoga Vlada planira građanima ponuditi isplativiju opciju – ulaganje u trezorce zapise.

Ekonomski analitičar Damir Novotny da je dobra ideja omogućiti građanima da investiraju u državne vrijednosne papire.

“Naši građani najradije štede ili ulažu u beton. Nemamo drugih vidova ulaganja, vrlo skromna je ponuda vrijednosnih papira, tako da ideja da se ponuda građanima kratkoročni vrijednosni papiri, trezorski zapisi nije loša. Hoće li to prisiliti banke na podizanje pasivnih kamatnih stopa, to je malo vjerojatno”, poručuje ekonomski analitičar Damir Novotny.

Država je se jednom već zadužila kod građana, ne zato što državi treba novca, nego zato što je izdanom državnom obveznicom s godišnjom kamatom od minimalno 3,25 posto građanima omogućio veći povrat nego banke. Ta ponuda je u ožujku izazvala veliki interese građana.

“Možemo konstatirati da je u upisu sudjelovalo 43 tisuće građana, dakle, odaziv je izniman i građani su upisali nešto više od 1,3 milijarde eura”, rekao je u ožujku ministar financija Marko Primorac.

No, taj iznos je još uvijek kap u moru štednje Hrvata koji u bankama imaju više od 30 milijardi eura na koje gotovo i da nema kamata.

RTL doznaje da se u Vladi nadaju da bi ponuda novog kratkoročnog ulaganja u državu stvorila konkurenciju na tržištu i navela banke da podignu kamate na štednju.