Ministar Primorac uputio ozbiljno upozorenje građanima koji kane podizati kredite

Foto: Vlada RH

Ministar financija Marko Primorac danas je izjavio da je inflacija u Hrvatskoj niža nego u srednjoeuropskim državama koje nisu uvele euro.

To jedan od faktora koje treba imati u vidu kada se zemlje uspoređuju, rekao je Primorac na konferenciji za novinare organiziranoj prigodom posjeta izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisa Dombrovskisa.

Upitan o podizanju kamatnih stopa, ministar Primorac je rekao da iako se situacija čini prilično kompleksnom, u naravi je vrlo jednostavna.

Pojasnio je da je monetarno zaoštravanje jedan od najučinkovitijih instrumenata u borbi protiv inflacije, objavila je Vlada RH.

“Mjere fiskalne politike su takve da ne mogu suzbiti inflaciju, ali mogu učiniti da ne djeluju proinflatorno”, kazao je ministar.

Dodao je da je Europska središnja banka prepoznala ovaj problem i kontinuirano podiže kamatne stope. “Takva politika doista djeluje proinflatorno”, rekao je.

Ministar je kazao da se prati situacija. “Ako se pokaže da se ovakvim monetarnim zaoštravanjem ne ostvaraju zacrtani ciljevi dovoljno brzom dinamikom, mogu očekivati da će i dalje dolaziti do porasta kamatnih stopa koje će se postupno prelijevati i na kamatne stope u gospodarstvu”, ustvrdio je Primorac.

Kazao je da je upozoravao na ove probleme nakon što je stupio na dužnost ministra i isticao da je jedino rješenje protiv inflacije postupno povećanje kamatnih stopa. Dodao je da je već tada apelirao na građane i poduzetnike da fiksiraju svoje obaveze ako imaju kredite ugovoreno po varijabilnoj kamatnoj stopi.

“Još jednom možemo apelirati na građane i sve ostale dionike da budu oprezni prilikom novih zaduživanja i u što većoj mjeri koriste fiksnu kamatnu stopu. Vrijeme je nepredvidivo, i svi zajedno ulažemo napore kako bi se smanjila stopa inflacije”, poručio je Primorac.

Kazao je da su s potpredsjednikom Europske komisije razgovarali i o neopravdanom podizanju cijena, dodavši da je neodgovorno cjelokupni inflatorni pritisak pripisati uvođenju eura.

“U situaciji kad je netko neopravdano podizao cijene je nešto što ćemo pokušati ne samo sankcionirati, nego više preventivno, a onda tek i korektivno djelovati da se cijene vrate na početne razine”, rekao je Primorac.