Zašto se najavljuje rast kamata, koliko bi se mogle povećati rate kredita?

Foto: Freepik

Zašto se sada najavljuje rast kamata na kredite i koliko bi mogle rasti otplatne rate i za koga? U Novom danu televizije N1 govorio ekonomski analitičar Neven Vidaković.

Na pitanje zašto se najavljuje rast kamata na kredite Vidaković kaže da posljednjih mjeseci kamatne stope rastu svuda, ne samo u Hrvatskoj.

Što se događa s kamatama?

“Što se događa? To je relativno kompleksan ekonomski fenomen. Središnja banka je zadužena za kontrolu novca u ekonomiji i preko samo jedne kamatne stope kontrolira sve ostale. Jedini način na banke dođu do potrebne likvidnosti je da smanje kreditiranje i zato su krediti nepromijenjeni već nekoliko mjeseci i sad će početi blago padati. Banke isisavaju novac iz privrede da bi namirile potrebe države i središnje banke i zato je privreda u Europi ugušena”, kaže Vidaković.

Dodaje i da će sve to uzrokvati da ekonomskog rasta neće biti još godinama, a inflacija mora ostati povišena.

“Ovo što je ECB napravio nema veze s ekonomijom jer nema nezavisne ekonomske centralne banke nego produženu ruku Macrona i te politike. Christine Lagarde vodi ECB onako kako to treba Macronu. Kad su bili izbori u Francuskoj, cijelo vrijeme je govorila da nema inflacije. Sekundu kad su završili izbori i on postao predsjednik, ona odjednom kaže da je inflacija najveći problem. Sad pred EU izbore, ona spušta kamatnu stopu…”, govori Vidaković.

“Kamatne stope će rasti onoliko koliko bude potrebno da se uspostavi ravnoteža. Nema tu rasta, neće doći do nikakvog šoka, nitko se neće probuditi da će mu kamatna stopa sutra skočiti pet posto…”, govori.

Hoće li se smanjiti inflacija?

“Inflacija ne može pasti ispod ovih razina. Pričao sam vam da će inflacija rasti, svi su govorili da je to nemoguće. Onda sam vam rekao da će pasti, ali stalno i govorim da je inflacija ispod dva posto strukturno nemoguća. Dolazimo do glavnog problema: ECB ima stav kao što ga oduvijek ima HNB, nas ne zanima što se događa u ekonomiji. To je Lagarde otvoreno rekla. Kako ne možete spustiti inflaciju koja je strukturna, ECB vam cijelo vrijeme priča da je glavni razlog inflacije rast plaće. To je Sandra Švaljek rekla. Ako rastu plaće i ekonomija, raste i standard građana, normalno da je inflacija malo povišena. Službena politika je da treba pasti standard i uništiti proizvodnju da bi se provela zelena tranzicija. Zelena tranzicija se temelji na uništenju. Da biste smanjili proizvodnju, morate smanjiti standard građana. Slušajte što vam se govori”, kaže ekonomski analitičar Neven Vidaković.