U nedjelju pred muzejom Mimara prosvjed biciklista

U nedjelju pred muzejom Mimara prosvjed biciklista
Foto: Tomislav Imprić / Sindikat biciklista

Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi? Pod tim nazivom u nedjelju će se pred muzejom Mimara 14.30 održati prosvjed biciklista.

Točnije, prosvjednici će se u 14.30 okupiti ispred Mimare, a onda će krenuti prosvjedna povorka s policijskom pratnjom. Povorka će se kretati ovom trasom: Rooseveltov trg 5 – Žerjavićeva – Hatzova – Mislavova – Trg žrtava fašizma – Višeslavova – Držićeva – Vukovarska – Hrvatske bratske zajednice – Slavonska – Marohnićeva – Prisavlje ulica – Savska – Savska 160 (Vintage Industrial Bar).

Organizator je Sindikat biciklista koji navodi sljedeće razloge za prosvjed:
– zbog sustavnog zanemarivanja biciklističke problematike,
– zbog i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i šire,
– zbog činjenice da je biciklistički promet zadnja rupa na svirali prometnog planiranja,
– zbog činjenice da se biciklističke staze farba, a moralo bi se graditi i ozbiljno ulagati,
– zbog činjenice da policija kažnjava bicikliste, ali ne i gradove koji stvaraju ilegalnu biciklističku infrastrukturu,
– zbog toga što se mnogi ne usuđuju pustiti djecu da uživaju na biciklima,
– zbog toga što ovakav prometni sustav stvara ovisnike o automobilima,
– zbog toga što gradovi i dalje ne ulažu niti stoti dio potrebnoga za kvalitetan razvoj alternativnim oblicima prijevoza,
– zbog toga što se gušimo u smogu umjesto da razvijamo zdrave gradove,
– zbog toga što su biciklisti postali žrtveni jarci za sve probleme promašenih prometnih politika…

“Svi se sjećate da smo bili sretni i optimistični kada je u proljeće 2016. godine Oleg Buković, Ministar mora, prometa i infrastrukture, potpisao “Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi”. Taj dokument je trebao bitno podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže. U stvarnosti se nisu dogodile gotovo nikakve promjene: osim što se biciklističke staze sada označavaju bijelom umjesto žutom bojom, biciklistička infrastruktura je i dalje rascjepkana, ponižavajuća i opasna, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru”, stoji u najavi prosvjeda.

Upozorava se na to da šira javnost, ali i pojedini stručnjaci, sve glasnije okrivljavaju vozače bicikala za neodgovorno ponašanje i proglašavaju ih glavnim negativcima u prometu, a nitko se ne bavi činjenicom da su vozači bicikala prisiljeni snalaziti se, svatko na svoj način, u korištenju nepropisne infrastrukture, i da nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili.

“Istovremeno, bicikliste se kažnjava. Čim padne s bicikla, biciklist je kriv i dobije kaznu. Stalna kriminalizacija korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva suprotna je svim načelima održivog prometa i poticanja alternativnih oblika mobilnosti”, ističe se u najavi prosvjeda.