U Muzeju Mimara uručene Nagrade Vladimir Nazor

nagrada-vladimir-nazor“Nagrada Vladimir Nazor” koja se dodjeljuje za umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj, 54. put je dodijeljena u Muzeju Mimara.

“Nagrada Vladimir Nazor” dodjeljuje se kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo a odluku je donio Odbor “Nagrade Vladimir Nazor” na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti i na čelu s akademikom Milivojem Solarom.

“Svjesni smo koliki je trud potrebno ulagati u osmišljavanje i oblikovanje jedinstvenih umjetničkih djela i činova. Energija kojom zrače umjetnička postignuća, energija je kojom zrači i samo društvo”, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u prigodnom obraćanju.

Akademik Milivoj Solar je tom prigodom rekao da umjetnost pomaže ostvarenju dijaloga među različitim kulturama i stajalištima, kao i da bolje razumijemo svijet u kojemu živimo

Nagradu za životno djelo koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske dobili su akademik Luko Paljetak, iz područja književnosti, akademska kiparica akademkinja Marija Ujević Galetović, iz područja likovne i primijenjene umjetnosti, filmski snimatelj Ivica Rajković, iz područja filmske umjetnosti, dramski umjetnik Nenad Šegvić iz područja kazališne umjetnosti i arhitektica Hildegard Auf-Franić iz područja arhitekture i urbanizma. Zbog odbijanja nagrade skladatelja Ive Maleca, nagrada za životno djelo u području glazbe nije dodijeljena.

Godišnju nagradu koja se dodjeljuje umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja dobili su iz područja književnosti, Tatjana Gromača za roman Božanska dječica, iz područja glazbe violončelistica Monika Leskovar za tri koncerta u zagrebačkoj koncertnoj sezoni 2012., iz područja likovne i primijenjene umjetnosti dobio je Ivan Marušić Klif za site-specific instalaciju Lambda, Pogon Jedinstvo, Zagreb i Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula. Godišnju nagradu iz područja filmske umjetnosti dobio je dramski umjetnik René Bitorajac, za ulogu u filmu Ljudožder vegetarijanac, iz područja kazališne umjetnosti redatelj Zlatko Sviben, za režiju predstave Unterstadt, premijerno izvedenu 5. listopada 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, te iz područja arhitekture i urbanizma Nagrada je pripala arhitektima Neni Keziću i Emilu Šverko, za Studentski dom i centar Sveučilišnog Kampusa u Splitu.

Izražavanje zajedničke zahvale dobitnika prepuštena je najvještijima u slaganju jednostavnoga diskursa te se u ime svih nagrađenih na nagradama zahvalio pjesnik Luko Paljetak.