Dramska serija “Područje bez signala” redatelja Dalibora Matanića uskoro na HTV-u

Dramska serija "Područje bez signala" redatelja Dalibora Matanića uskoro na HTV-u
Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom programu (HRT- HTV1) u udarnom terminu od 21:05 počinje s premijernim prikazivanjem nagrađivane hrvatske dramske serije “Područje bez signala” redatelja Dalibora Matanića.

Priča prati dvojicu Zagrepčana, poduzetnika Olega (Rene Bitorajac) i njegovog nešto manje poduzetog bratića, nezaposlenog inženjera Nikolu (Krešimir Mikić) koje u zabačeni gradić Nuštin dovodi narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja.

Da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi, Oleg i Nikola pokušat će obnoviti proizvodnju davno zatvorene tvornice u gradiću utonulom u poratnu i tranzicijsku letargiju.

Ubrzo gradić živne te njegovi stanovnici radom polako počinju vraćati izgubljeno dostojanstvo i nadu, ali tada se počinju gomilati nevolje.

Svaka epizoda serije ispričana je iz perspektive drugog lika pa nas tako kroz šest nastavaka vode spretni poslovnjak Oleg (Rene Bitorajac), njegov introvertirani bratić Nikola (Krešimir Mikić), mlada kustosica Šeila (Jovana Stojiljković), svježa povratnica u rodni Nuštin, karizmatični inženjer i bivši sindikalni vođa Janda (Izudin Bajrović), mladi Branoš (Goran Bogdan), radnik koji ima sve atribute novog vođe, te opuštena, bistra i spretna konobarica Lipša (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge.

Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković i mnogi drugi.

Autori serije su producentica Ankica Jurić Tilić i redatelj Dalibor Matanić, a scenarij su prema istoimenom romanu Roberta Perišića napisali Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

Serija je svjetsku premijeru imala krajem kolovoza na najznačajnijem festivalu TV serija, francuskom Series Mania na kojem je osvojila Grand Prix kao najbolja u programu International Panorama.

Prikazana je i na TV festivalima Serilizados Festat u Barceloni i Madridu i Are You Series u Bruxellesu te na filmskom festivalu u Ženevi (GIFF), a na minhenskom festivalu Seriencamp osvojila je i Nagradu publike.

Serija je tijekom 2020. i 2021. snimana u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Helsinkiju i Tunisu.