U godinu dana znatno porasla imovina hrvatskih kućanstava, nikad u povijesti nismo imali toliko novca!

Novac - euri - euro
Ilustracija | Foto: Pixabay

Hrvatska narodna banka točno u euro zna kolika je imovina građana. Prema njihovim podacima, nikad u povijesti nismo imali toliko novca. To je ono što odmah upada u oko.

Financijska imovina hrvatskih kućanstava nadmašila je 80 milijardi eura, točnije 81 milijardu eura. Riječ je o trećem tromjesečju prošle godine, prema kojem je imovina kućanstava porasla za 1,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, javlja Dnevnik.hr.

“U usporedbi s lani – imovina je porasla 3,9 milijardi eura. Dva su razloga, dobra turistička sezona i vađenje gotovine iz čarapa i madraca zbog uvođenja eura. No dok raste imovina, zbog inflacije rastu i obveze. U trećem tromjesečju 2022. porasle su na 22 milijarde eura, što je skok od 0,9 posto u odnosu na lipanj.

Gospodarstvo ima više novca, ali su joj obveze još i veće. Imovina gospodarstva u trećem tromjesečju iznosila je 388 milijardi eura. To je povećanje od gotovo 10 milijardi eura u odnosu na lipanj i više od 24 milijarde u godinu dana.

Kako to obično i biva, financijske obveze gospodarstva veće su od imovine. Ovaj put za više od 5 milijardi eura u tri mjeseca, odnosno za više od 20 milijardi u usporedbi s lani! Sada iznosi 404 milijarde eura”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.