NA DANAŠNJI DAN: Konačna podjela Rimskog Carstva, “rođen” mornar Popaj, počela Pustinjska oluja

Dogodilo se na današnji dan – 17. siječnja

395.
– Konačna podjela Rimskog Carstva nakon smrti Teodizija I.

1422.
– Prvi pisani spomen grada Metkovića.

1773.
– Britanski moreplovac James Cook prešao antarktički krug koji razdvaja južni ledeni pojas od južnog umjerenog pojasa. Kapetan Cook je u svoja tri putovanja (1976.-1979.) odredio granice Pacifika, otkrio Novi Zeland, Australiju i Havaje.

1861.
– Britanac Thomas Crapper patentiran wc kotlić. Ključni dijelovi bili su mu spremnik s vodom i lanac za povlačenje. Iako kotlić nije izvorno njegovo otkriće, Crapper je unaprijedio sustav za pražnjenje spremnika što je u to vrijeme bio velik napredak.

1899.
– Rođen Al Capone, američki kriminalac i mafijaš.

1917.
– Amerikanci od Danske za 25 milijuna dolara u zlatu kupili Djevičanske otoke. Danas Djevičanski otoci, većim dijelom teritorija čine nacionalni park, a godišnje privuku oko dva milijuna posjetitelja.

1929.
– Pvi put se pojavio mornar Popaj, animirani lik iz stripova i crtanih filmova… Izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar, a prije 84 god. objavljen je u stripu Thimble Theatre.

1942.
– Rođen američki boksač Muhammad Ali (rođen je kao Cassius Marcellus Clay), po mnogim ocjenama najveći sportaš 20. stoljeća.

1945.
– Ulaskom sovjetskih trupa u grad započelo oslobođenje Varšave.

1966.
– Tri nuklearne bombe pale na Španjolsku, to je jedan od najopasnijih nuklearnih incidenata u svjetskoj povijesti. Naime, iz američkog bombardera B-52 “Stratosferska tvrđava” ispale su 4 nuklearne hidrogenske bombe snage 70 kilotona (svaka snage kao 5 bačenih na Hirošimu). Tri su pale na španjolsko tlo, pokraj gradića Palomaresa u južnoj Španjolskoj, a jedna je pala u Sredozemno more. Srećom, nijedna bomba nije proizvela nuklearnu eksploziju, ali kod dvije koje su pale na tlo aktivirao se eksploziv koji inače služi za detoniranje nuklearnog dijela. Taj je eksploziv raspršio radioaktivni plutonij po području od 200 hektara

1991.
– Na sastanku u Morkicama Hrvatska i Slovenija donose sporazum o zajedničkoj suradnji po pitanjima obrane.
– Veleposlanik SAD Warren Zimmermann prenosi Borisavu Joviću poruku službenog Washingtona u kojoj se ističe protivljenje svakoj uporabi sile, posebno od strane JNA, u rješavanju političke krize u SFRJ.
– Međunarodna koalicija predviđena SAD-om pokrenula “Pustinjsku oluju”, započela je dotad nezapamćeno zračno bombardiranje vojnih i civilnih ciljeva u Iraku i okupiranom Kuvajtu. Ujedinjeni narodi su prije toga opetovano pozivali Irak da povuče svoje snage iz okupiranog Kuvajta. Irak je ignorirao te pozive – i tako isprovocirao operaciju “Pustinjska oluja”. Nakon pet tjedana i više od stotinu tisuća zračnih napada, 24. veljače 1991. godine, kopnene postrojbe su izbacile iračku vojsku iz Kuvajta. Pod savezničku kontrolu stavljen je veliki dio iračkog teritorija, a Iračani su prisiljeni na prihvaćanje savezničkih uvjeta primirja.

1992.
Hrvatski veslački savez primljen je u Međunarodnu veslačku federaciju. Veslanje je prvi sport u neovisnoj Hrvatskoj koji je primljen u odgovarajuću međunarodnu organizaciju.
– Međunarodno je priznat Hrvatski olimpijski odbor.

1995.
– Japanski grad Kobe razorio potres jačine 7,2 stupnjeva prema Richteru u kojem su poginula 6.434 čovjeka. Kuće su se rasipale, ceste i mostovi pucali su i padali kao da su od kartona, a željezničke se tračnice krivile.

dd0117