Dobra vijest za sve koji koriste minus po tekućem računu, u 2023. na snagu stupaju nova pravila

Foto: Pixabay

Memoranduma o razumijevanju između Vlade, HNB-a, potpisan u srpnju 2022. dovest će do nižih efektivnih kamatnih stope za prešutna prekoračenja, ali i do njihovog ujednačavanja – banke će primjenjivati jednake kamatne stope za obje vrst prekoračenja , što ide u korist potrošača.

Podsjetimo, nekad uobičajena dopuštena prekoračenja po tekućem računu od 2018. banke su bez slanja obavijesti klijentima, počele mijenjati u prešutna prekoračenja, znatno skuplja i slabije regulirana.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vlade, HNB-a banaka sredinom godine željelo se vratiti dopuštena prekoračenja, koja su financijski povoljnija za potrošače, javlja HRT.

Gotovo 95 posto svih prekoračenja po tekućim računima posljednjih su godina postala prešutna prekoračenja. A ona su, za građane, skuplja i slabije regulirana.

“Jednostavno se ukazala potreba da se pomogne građanima i da se dodatno reguliraju prešutna prekoračenja, a da se dopuštena prekoračenja vrate kao dominantan proizvod na tržištu”, kaže Marko Primorac, ministar financija.

Potpisivanjem memoranduma postupno će se mijenjati granični iznos i kamatne stope za prešutna prekoračenja, a do kraja lipnja 2023. banke bi trebale svim klijentima ponuditi mogućnost vraćanja na dopušteno prekoračenje. Jer ono znači bolju zaštitu potrošača, mogućnost obročne otplate, ali i konkretnu uštedu, kaže guverner.

“U prosjeku se koristi oko 65%, ili dvije trećine odobrenih prekoračenja tako da je to efektivno manje negdje 12 do 14 kuna mjesečno za jednog prosječnog potrošača, to je ilustracija da znamo o čemu se radi kad govorimo o smanjenju troška”, objašnjava Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Bankari podsjećaju da je problem nastao kada im je 2018. ograničena visina efektivnih kamatnih stopa na dopuštena prekoračenja. Kako ne bi, kažu, ukidali minuse klijentima s nižim prihodima, počeli su postupno uvoditi skuplja prešutna prekoračenja.

“Ovaj memorandum će na formalan način doprinjeti da postupanja banaka budu u potpunosti usklađena prema svim potrošačima i da se istovremeno omoguće niže efektivne kamatne stope za prešutna prekoračenja”, rekao je Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

Banke će tako, prema memorandumu, primjenjivati jednake kamatne stope za oba prekoračenja, što ide u korist potrošača. Memorandum je prijelazno rješenje, kažu bankari, te očekuju kvalitetnije zakonsko rješenje usklađeno s europskom regulativom.