ABECEDA NOVCA: Najposjećeniju izložbu Tehničkog muzeja dosad razgledao 40.000 posjetitelja

Tehnički muzej - Abeceda novca
Foto: Tehnički muzej

Popularna izložba “Abeceda novca”, koju je u nešto više od dvije godine u zagrebačkom Tehničkom muzeju razgledalo gotovo 40.000 individualnih i grupnih posjetitelja, može se razgledati još samo do 23. travnja 2017.

Izložbu su inicirale Erste banka i Erste grupa, u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom FRida & FreD iz Graza, a zbog velikog zanimanja javnosti te pozitivnih recenzija, više je puta produžavana.

“Abeceda novca” ujedno je i najposjećenija izložba zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koju je, zbog jedinstvenog edukativno-interaktivnog koncepta, organizirano razgledalo više od sedam tisuća djece osnovnih škola, vrtića i strukovnih škola ekonomskog usmjerenja iz skoro 40 hrvatskih gradova i općina. Premda je izložba konceptualno ponajprije namijenjena djeci od 10 do 15 godina, pobudila je interes djece i mladih svih uzrasta, kao i njihovih roditelja i nastavnika.

Izložba je zamišljena da djeca, koristeći izložene predmete, kroz 10 interaktivnih jedinica, dobiju uvid u osnove financijske pismenosti i ulogu novca u njihovom svakodnevnom životu. Kroz igru, djeca uče o povijesti, funkciji i vrijednosti novca, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji te ulaganjima. Također, kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina. “Abeceda novca” je prva izložba ovakve vrste u Hrvatskoj, a ista je postava dosad obišla Austriju, Slovačku, Češku, Rumunjsku i Srbiju te ju je pogledalo više od 190.000 posjetitelja.

“Izložba Abeceda novca, koja je nastala u suradnji dječjih muzeja iz Graza i Beča, iznimno je zanimljiva i poučna izložba koja tematizira vrlo aktualnu temu financijske pismenosti. Izložba je obogatila program Tehničkog muzeja Nikola Tesla aktualnim, edukativnim i interaktivnim sadržajima na zadovoljstvo svih generacija posjetitelja, osobito djece. Zahvaljujemo Erste banci što je u realizaciji ovog atraktivnog i iznimno posjećenog projekta izabrala za partnera Tehnički muzej Nikola Tesla”, istaknula je ravnateljica muzeja, Markita Franulić.

“Veseli nas da je ovako velik broj djece, njihovih roditelja te profesora, prepoznao važnost koncepta izložbe, kojoj je cilj približiti osnovne pojmove o novcu i financijama djeci. Ako smo samo dijelu djece uspjeli objasniti što su primjerice štednja ili kredit, onda je naš cilj postignut. Iako je prvotno zamišljena kao izložba za mlađe osnovnoškolce, drago nam je što su je prepoznali, kao nadopunu obrazovnog programa i strukovne ekonomske škole”, kaže Zdenko Matak, član Uprave Erste banke.

Izložba “Abeceda novca” može se razgledati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb do nedjelje, 23. travnja 2017. Otvorena je od utorka do petka od 9 do 17 sati, te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

Pogledajte snimku izložbe:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nfUg62BohIs&w=700&h=394]