Trgovci nas varaju – od 75 komada odjeće, čak 63 lažno deklarirana!

U trgovinama u Osijeku, Varaždinu i Splitu tržišna inspekcija otkrila je da proizvođači, distributeri i trgovci tekstila varaju kupce.

trgovina_odjeca

Među “lažnjacima” ima i skupih primjeraka poznatih marki, a utvrđeno je da su na deklaracijama navodili i lažni sirovinski sastav, javlja HRT.

Od 75 komada razne odjeće, čak 63 uzorka bila su lažno deklarirana.

Je li odjeća od prirodnog materijala, utvrditi se može samo u laboratoriju. Istraživanje tržišne inspekcije potvrdilo je da se deklaracijama očito ne može vjerovati. Kupcima je to jasno odavno, iz iskustva. Pamuk, lan ili vuna često su samo slovo na papiru.

Zbog europskih pravila, inspekcija ne smije otkriti tko stavlja lažne etikete. Otkriva samo da roba nije s tržnica, nego iz trgovina, pa i onih poznatih. Ima tu jeftinih proizvoda ali ima i proizvoda cjenovne kategorije od 400, 1000 kuna pa do 2000 kuna, i poznate marke.

Uhvaćeni na djelu u roku od 15 dana moraju promijeniti deklaracije. Inače mogu biti kažnjeni i s milijun kuna. No to im ni do sada nije bila zapreka jer su gotovo svake godine rezultati jednako loši, barem kad je riječ o interesu kupaca.