OTKRILA IH INSPEKCIJA: U bocama s hrvatskim etiketama prodavali vino iz Čilea, Italije i Makedonije

OTKRILA IH INSPEKCIJA: U bocama s hrvatskim etiketama prodavali vino iz Čilea, Italije i Makedonije
Foto: Pixabay

Pet hrvatskih proizvođača nudilo je na tržištu uvozna vida u bocama s hrvatskom etiketom! Prijevaru je razotkrila Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provodeći kontrolu označavanja vina i jakih alkoholnih pića.

Evo što stoji u objavi na stranici Državnog inspektorata:

“U periodu od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine, poljoprivredna inspekcija obavila je ukupno 275 inspekcijskih nadzora označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala je u velikoj akciji Europola i INTERPOL-a OPSON 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića.

S obzirom na to da se na policama trgovina cijeloga svijeta može naći krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića, a sve veća prodaja takvih, potencijalno opasnih proizvoda putem interneta predstavlja prijetnju za javno zdravlje ovu akciju su podržale 83 zemlje.

Poljoprivredna inspekcija Državnog Inspektorata u akciji je sudjelovala u okviru svoje nadležnosti u dijelu koji se odnosio na vina i jaka alkoholna pića.

Tijekom akcije, u periodu od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine, poljoprivredna inspekcija je obavila ukupno 275 inspekcijskih nadzora kontrole označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Prilikom obavljanja tih nadzora kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina).

Navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

Unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je ukupno provedeno 26 000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12 000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura.

Akciju OPSON su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).”