TRČANJE: 12 savjeta kako istrčati 12. Zagrebački noćni cener

Zagrebački noćni cener
Foto: Press

Popularna utrka Zagrebački noćni cener se bliži i nema sumnje da je svaki savjet za pripremu i odrađivanje još jednog sjajnog Cenera dobrodošao. Savjete ćemo podijeliti u tri kategorije – prije, za vrijeme i poslije utrke.

Prije utrke:

Napravite plan treninga – stavite na papir dane kada želite trenirati (npr. ponedjeljak, srijeda i petak) i tih se dana držite. Nemojte odraditi tri treninga u tri dana jer morate imati odmor.

Odmor – za napredak i sljedeći dobar trening je bitno i odmoriti se, osobito ako su vam ovo prve pripreme za utrku stoga slobodno imajte dan odmora od trčanja.

Redovit trening – redovitost je ključ te je bitno da odradite zacrtane treninge (u skladu sa svojim mogućnostima) čak i kada vam se baš i ne da izaći na trening. Bolje je odraditi malo sporiji i kraći trening, nego ne odraditi trening uopće.

Nemojte prekasno jesti – preporuka je pojesti zadnji obrok barem 3 sata prije treninga/utrke. Ova brojka ovisi od osobe do osobe te je najbolje isprobati taj razmak na treninzima.

Provjerena oprema – prije svega udobne tenisice, čarape, donje rublje i prozračna majica koja svojim ludim bojama ubrza tempo po kilometru za barem 10 sekundi!

Doći na vrijeme u svoju startnu zonu – ove godine će svaka zona imati službene ulaze i u njih će se moći ući pokazivanjem svog startnog broja na kojem će biti otisnuta odgovarajuća zona (na osnovu vremena koje je trkač odabrao prilikom prijave).

Za vrijeme utrke:

Nemojte krenuti prebrzo – najčešća greška koja se događa trkačima i na Olimpijskim igrama i naravno trkačima kojima je ovo prva utrka. No ako i primijetite da ste krenuli prebrzo, nije kraj svijeta. Usporite i nastavite dalje.

Trkački bonton – trkačka zajednica je divna, a dio odgovora zašto je tako zasigurno je i trkački bonton kojeg se trkači drže. On podrazumijeva fair play i korektan odnos prema svim sudionicima utrke od navijača, sudaca, organizatora i naravno prema drugim trkačima.

Propustite brže trkače – ovo pravilo je važan dio trkačkog bontona. Držite se desne strane na stazi kada prolaze brži trkači (a ispred najbržeg će ići i policijski motocikl) kako bi svima utrka bila ugodnija i sa što boljim rezultatima.

Utrka ima 3 kruga – kad treći put dođete na Trg bana Jelačića ulazite u cilj!

Poslije utrke:

Osvježite se vodom i mandarinama – utrka uzrokuje energetsku potrošnju i znojenje stoga je potrebno pomoći tijelu u oporavku s adekvatnim unosom tekućine te se zasluženo zasladiti mandarinama koje „vraćaju u život“. Sve to sudionike utrke čeka u cilju utrke. (Filip Koražija, mag. cin.)