Sve je spremno za Snježnu kraljicu, evo kako se pripremiti za uživanje u ovom sportskom spektaklu

Snow Queen Trophy - Snježna kraljica
Foto: Press / Snow Queen Trophy

Još nas samo nekoliko dana dijeli od tradicionalnih utrka Snježne kraljice za koje su ponovno rezervirana oba dana prvoga vikenda u novoj godini, 4. i 5. siječnja.

Svim ljubiteljima alpskog skijanja pravi će sportski užitak na sljemenskom Crvenom spustu pružiti gotovo 150 najboljih slalomašica i slalomaša svijeta koji u pratnji više od 400 članova ekipa dolaze iz 23 zemlje s četiri kontinenta. Među njima su i dvije skijašice te šest skijaša iz Hrvatske.

Snow Queen Trophy - Snježna kraljica
Foto: Press / Snow Queen Trophy

I ovog se puta, osobito s obzirom na popularan vikend termin, na Sljemenu očekuje velik broj navijača koji će bodrenjem natjecatelja doprinijeti stvaranju jedinstvene atmosfere duž staze i u ciljnoj ravnini.

I dok na Sljemenu traju završne pripreme za skijaški spektakl, svi oni koji žele biti dio ove 14 godina duge sportske priče i sjajne navijačke atmosfere, i sami se uz nekoliko korisnih naputaka mogu lakše pripremiti za dobar provod na zagrebačkom brdu.

U cijenu svih vrsta ulaznica za Audi FIS Svjetski skijaški kup Snow Queen Trophy 2020. uključeni su organizirani prijevoz, zabavni program s DJ-em, navijački rekviziti te besplatna hrana i piće (sendviči, voda, bezalkoholna pića, čaj, grickalice, čokoladice…) po čemu su sljemenske utrke jedinstvene u svijetu.

Kao i prethodnih godina, besplatan prijevoz na Sljeme organiziran je autobusima ZET-a s Mihaljevca ili iz Stubičkih Toplica. Svaka ulaznica ima označeno vrijeme ukrcaja kojeg se gledatelji moraju pridržavati kako se ne bi stvarale gužve i kako bi svima bio osiguran dolazak na početak utrke. Autobusi će povremeno voziti i za one koji žele doći kasnije na Sljeme ili otići ranije.

Na svim pristupnim putovima od autobusa do gledališta stajat će predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza s vidljivim oznakama i prslucima s natpisom HPS, koji će gledatelje usmjeravati prema gledalištu i u povratku prema ukrcajnim točkama u autobuse. Jednako će tako svim posjetiteljima pružiti pomoć ako je zatrebaju, pružiti im savjete i druge važne obavijesti.

U slučaju potrebe za liječničkom pomoći osiguran je šator s medicinskim osobljem koji će biti postavljen na Krumpirištu.

S obzirom da neće biti otvoren ni osiguran niti jedan planinarski put za pristup Sljemenu, izričito se preporučuje korištenje organiziranog autobusnog prijevoza. O sigurnosti gledatelja i pomoći eventualno unesrećenima brinut će predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Gledateljima se preporučuje da na Sljeme ponesu najtopliju odjeću (zimsku jaknu, toplu vestu, zimske hlače, rukavice, kapu sa zaštitom za uši, šal) i obuću (visoke čvrste cipele ili čizme za snijeg) za niske zimske temperature i planinske uvjete, kao i par pričuvnih čarapa i rukavica.

Posjetitelje se također moli da sve otpatke od hrane, praznu ambalažu i drugi otpad obavezno odlažu u za to predviđene koševe za smeće, kako bi se sačuvao ekosustav Sljemena koji je dio Parka prirode Medvednice.

Svi koji još nisu nabavili svoje ulaznice za utrke mogu to učiniti putem on line sustava www.ulaznice.hr i na ovim prodajnim mjestima. Ulaznice za žensku utrku dostupne su po cijeni od 30 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu od 7 do 15 godina (rođenu od 1.1.2005. do 31.12.2012.).

Cijene ulaznica za mušku utrku iznose 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu. Cijena paketa ulaznica za obje utrke za odrasle iznosi svega 60 kuna, a za djecu 30 kuna. Za djecu do sedam godina u pratnji roditelja ulaz je besplatan oba dana.