U zagrebačkom Muzeju vlakića Snježna kraljica se vozi svakog dana [FOTO]

U zagrebačkom Muzeju vlakića Backo Mini Express Snježna kraljica se vozi svakog dana
Foto: Press

Muzej vlakića Backo Mini Express, peta najveća maketa željeznice Europe, s ponosom ističe kako se u njegovim prostorima svakog dana, a ne samo početkom nove kalendarske godine, vozi skijaška utrka – Snježna kraljica.

Naime na tri četvorna metra prostora, postavljena je Sljemenska staza, sa snijegom, skijašima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što na „pravim“ obroncima Medvednice već dugo nedostaje – žičarom.

U zagrebačkom Muzeju vlakića Backo Mini Express Snježna kraljica se vozi svakog dana
Foto: Press

Cijela zimsko – skijaška kompozicija postala je dijelom Muzeja 2016. godine i od tada do danas ne samo da se njome vozi svakoga dana bez stajanja, nego je i predmet najveće pažnje posjetitelja Muzeja, među kojima je bio i naš najtrofejniji skijaš Ivica Kostelić.

“Na našoj skijaškoj stazi nalazi se oko 40-tak skijaša koji se skijaju, stoje, odmaraju u restoranu na vrhu Sljemena. Imamo i snowboardere, ali i hitnu medicinsku pomoć jer su neki od njih pali s manje ili više težim posljedicama. Kod nas je vrlo živo, baš kao i na Sljemenu tijekom utrke FIS-a, samo što naši skijaši uvijek pobjeđuju i što žičara stalno radi”, kazao je u povodu najnovije utrke Snježne kraljice Antun Urbić Backo, vlasnik Muzeja vlakića i idejni začetnik ove vrlo privlačne za razgled, velikim i malim posjetiteljima, maketarske zanimljivosti.

Snježna kraljica - maketa
Foto: Press

Postavljeni dio makete posvećen sljemenskoj Snježnoj kraljici, s brojnim zimskim detaljima, često i izvan zimskog perioda, dobiva epitet najzanimljivijeg dijela muzejskog postava za sve posjetitelje, posebice one koji se žele educirati o iznimnoj prirodnoj ljepoti zagrebačkog kraja, na svega dvjestotinjak kilometara od mora, okruženog planinom na kojoj se može skijati.

Muzej vlakića Backo Mini Express projekt je najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi, te pete najveće na Starom kontinentu, plod četverogodišnjeg marljivog rada petorice Zagrepčana, koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države, te projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod i inovativnih rješenja.

Vijesti o Backo Mini Expressu čule su se i u dalekoj Kini, od kuda je stigla nedavno i novinarska ekipa napraviti priču o Muzeju Backo Mini Express, kojim na 350 četvornih metara prometuje 150 vlakova svakog dana na čak 1.500 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra.

Muzej vlakića Backo Mini Express nalazi se u Gundulićevoj 4, a otvoren je za posjetitelje od 10.00 do 21.00.

Snježna kraljica - maketa
Foto: Press
U zagrebačkom Muzeju vlakića Backo Mini Express Snježna kraljica se vozi svakog dana
Foto: Press