Sutra u Zagrebu počinje međunarodni seminar posvećen cjeloživotnom obrazovanju

U Zagrebu se od 8. do 10. listopada 2020. godine održava Međunarodni seminar pod nazivom „Bolje obrazovanje i cjeloživotno učenje preduvjet za bolju budućnost mladih“.

Seminar se održava u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen – EZA) iz Njemačke, uz financijsku potporu Europske unije. Seminar će se održati u hotelu International, Miramarska 24, Zagreb.

Prvotno je termin ovogodišnjeg seminara bio lipanj o.g. ali nažalost zbog situacije sa pandemijom korona virusa isti smo morali otkazati. Inače ranijih godina seminaru je u pravilu nazočilo 30-tak učesnika iz desetak EU i susjednih država. Što se tiče dolazaka sudionika iz inozemstva trenutna situacija je takva da će se većina sudionika iz inozemstva uključiti preko on line platforme u rad seminara.

Tema obrazovanja mladih, te njihovog zapošljavanja i perspektiva bila je uvijek aktualna a posebno danas u ovo „novo normalno“ vrijeme. Problemi obrazovanja u uvjetima fizičke distance, tu prije svega mislimo na stjecanje praktičnih znanja, je iznimno otežano. Istovremeno, otvaraju se nove mogućnosti za neka druga znanja i vještine, nove tehnologije i primjenu istih. Sve to utječe na budućnost mladih ljudi ali i svih onih koji su na tržištu rada i moraju se prilagoditi novonastaloj situaciji. Ovo je samo dio teme kojih ćemo se dotaknuti u predavanjima i raspravama na predstojećem međunarodnom seminaru.
Europski centar za radnička pitanja – EZA je mreža od preko 70 organizacija iz 29 europskih zemlja, koji se zalažu za obrazovanje i koji zagovaraju prava radnika. U svome članstvu imaju društveno-kulturne radničke organizacije, sindikate, istraživačke institucije i obrazovne ustanove. Zagovaraju i vode se principima kršćansko-društvenih vrijednosti. Član ove organizacije od 2010. godine je i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Ovim putem pozivamo i sve medije da poprate i izvijestite o ovome značajnom događaj koji će se uskoro održati u Zagrebu i koji će zasigurno izazvati zanimanje javnosti.