Stručnjaci traže hitno ukidanje dnevne parkirne karte

Vodeći hrvatski prometni stručnjaci oštro su se usprotivili trenutačnom sustavu naplate parkiranja u Zagrebi, a najveće kritike trpi dnevna karta kojom se zapravo kamuflira naplata kazne vozačima koji ne plate parkiranje.

parkiranje55

Profesori Marinko Jurčević i Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti također su ponudili nekoliko konstruktivnih rješenja problema parkiranja u Zagrebu.

Stručnjaci su se složili da je potrebno ukinuti naplaćivanje kazne naplatom cjelodnevne karte pretkraj naplatnog vremena, odnosno da se vozačima koji nisu platili parkiranje naplati samo vrijeme koje je preostalo nakon što im je prestalo vrijediti plaćeno parkiranje, piše Jutarnji list.

Na stručnoj diskusiji o problematici parkiranja u Zagrebu, izneseno je nekoliko zanimljivih prijedloga kojima stručnjaci žele doći do boljih rješenja.

Ugledni profesor na Fakultetu prometnih znanosti Ivan Dadić predložio je nekoliko promjena za koje smatra da su nužne kako bi se maksimalno iskoristio kapacitet parkirnih mjesta. “Grad mora hitno ukinuti naplaćivanje dnevnih parkirnih karata koje su zapravo paravan za kažnjavanje prekomjernog parkiranja. Smatram kako je protuustavno da se naplaćuje cjelodnevna parkirna karta ako je izdana nekoliko sati prije isteka naplate parkiranja”, ističe Ivan Dadić.

Iako ta parkirna karta vrijedi 24 sata od trenutka izdavanja, na taj se način vozačima naplaćuje usluga koju neće nužno iskoristiti. Parkirna karta koju izdaje prometni redar trebala bi od vozača naplatiti tek preostalo vrijeme do kraja naplate, a ne da se prenosi na idući dan, smatra prometni stručnjak.

S druge strane, prometni stručnjak Željko Marušić smatra da bi se ukidanjem naplate kazne preko dnevne parkirne karte stvorio kaos, odnosno vozači bi prestali plaćati parkiranje te bi riskirali mogućnost prolaženja bez kazne.

“Mora se poštivati sustav naplate; ako se ukine naplata kazne cjelodnevnom kartom, više nitko neće htjeti platiti parkiranje”, smatra Željko Marušić i dodaje kako bi bilo potrebno odvojiti dnevnu parkirnu kartu od kazne za neplaćanje parkiranja.