Što nam se može dogoditi ako uzimamo preveliku količinu vitamina C?

Foto: Freepik

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, važan je nutrijent za tijelo jer ima brojne funkcije, uključujući podršku imunološkom sustavu, sintezu kolagena, apsorpciju željeza, i antioksidativnu zaštitu.

Međutim, kao i s većinom hranjivih tvari, uzimanje prevelike količine vitamina C može uzrokovati neke nuspojave i zdravstvene probleme.

Evo što se može dogoditi ako uzimate preveliku količinu vitamina C:

Probavni problemi: Visoki unos vitamina C može uzrokovati probavne smetnje, uključujući proljev, mučninu, povraćanje i bolove u trbuhu.

Povećan rizik od oksalatnih kamenaca: Velike količine vitamina C mogu povećati razinu oksalata u urinu, što povećava rizik od razvoja oksalatnih kamenaca u bubrezima.

Problemi s apsorpcijom drugih hranjivih tvari: Pretjerana konzumacija vitamina C može ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari, poput bakra i cinka.

Povećan rizik od željezne intoksikacije: Vitamin C povećava apsorpciju željeza iz biljne hrane, što može biti problematično ako se uzima u velikim količinama i ako postoji rizik od željezne intoksikacije.

Iritacija sluznice usta i želuca: Previše vitamina C može uzrokovati iritaciju sluznice usta i želuca, što može rezultirati ranama i nelagodom.

Povećan rizik od crijevnih bolesti: Postoji neki dokaz da pretjerani unos vitamina C može povećati rizik od iritabilnog crijeva i drugih crijevnih problema kod osoba s osjetljivim crijevima.

Preporučeni dnevni unos vitamina C različit za svaku dobnu skupinu, pa je važno pridržavati se tih smjernica kako biste izbjegli predoziranje. Za odrasle obično se kreće između 65 i 90 miligrama dnevno.

Uzimanje većih doza vitamina C u obliku dodataka prehrani trebalo bi se raditi pod nadzorom stručnjaka za prehranu ili liječnika, posebno ako postoje posebne medicinske potrebe ili stanja.