Sedam simptoma koji pokazuju da morate povećati unos vitamina C

Foto: Freepik

Ako se u posljednje vrijeme osjećate slabo i malaskalo to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C, objavila je televizija N1.

Upravo iz razloga jer vitamin C ima ključnu ulogu u proizvodnji tjelesne energije, neočekivani umor je jedan od prvih pokazatelja da je vrijeme da posegnete za brojnim namirnicama koje su bogate tim vitaminom.

Osim umora, postoji još čitav niz simptome koji ukazuju na nedostatka vitamina C.

Česte upale

Vitamin C je poznat po svojstvima jačanja imuniteta. Ako imate učestale prehlade, to bi mogao znak da vam nedostaje vitamina C, piše televizija N1, prenoseći India Times.

Sporo zacijeljivanje rana

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena – protein ključan za zacijeljivanje rana. Ako ste primijetili da vam treba duže nego inače da vam zarastu porezotine i modrice, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C.

Bol mišića i zglobova

Vitamin C ima ulogu i u održavanju zdravih vezivnih tkiva, uključujući zglobove i mišiće. Nedostatk ovog vitamina može dovesti do bolova i nelagode u tim područjima.

Suha i oštećena koža

Kao antioksidans, vitamin C pomaže zaštiti kožu od oksidativnog stresa. Ako vam je koža suha, oštećena i sklona modricama, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C.

Natečeni i krvareći desni

Nedostatak vitamina C može dovesti do skorbuta, stanja koje karakteriziraju natečene desni koje krvare. Ako primjetite takve simptome moguće da se radi o nedostatku vitamina C, ali svakako posjetite stomatologa

Promjene raspoloženja i razdražljivost

Vitamin C je uključen u proizvodnju neurotransmitera poput serotonina, koji utječe na raspoloženje. Nedostatak serotonina može utjecati na promjene raspoloženja, razdražljivost pa čak i depresiju.

Kako povećati unos vitamina C

Uključite citruse, poput naranči, limuna i grejpa, u svoju prehranu i jedite šaroliko povrće poput paprike, kelja i peršina.
U dogovoru s liječnikom, razmotrite opciju unošenja vitamina C preko suplemenata.