Kako ojačati imunitet djeteta i zaštiti ga od respiratornih ili crijevnih infekcija?

Foto: Freepik

Poznato je da djeca u ranijoj životnoj dobi, zimi u kolektivu, poput vrtića i škole, često obolijevaju od infekcija, respiratornih ili crijevnih. Kako ojačati njihov imunitet, i može li se on osnažiti samo prehranom?

“Prehranom se zaista može ojačati imunitet. Zapravo je prehrana izuzetno bitna kad govorimo o imunitetu, zato što je veliki dio imunološkog sustava upravo smješten u probavnom sustavu”, izjavila je za HRT Vedrana Đučkić, mag. nutricionizma.

Kvalitetnom prehranom koja sadrži namirnice iz svih skupina vitamina i minerala možemo dobiti sve što nam je potrebno da osnažimo imunitet.

Ono što sve roditelje koji imaju male izbirljivce, koji odbijaju sve što nalikuje na voće i povrće, zanima, jest koliko voća im uistinu utjecaj na zdravlje djeteta?

“Već recimo, 50 grama naranče, što je nekakva trećina, ili polovica, ovisno o veličini ploda, ima 47 mg vitamina C. Isto tako, recimo, kivi, već 50 grama kivija će imati 32 mg vitamina C”, kaže mag. nutricionizma.

U prehranu djece zimi, svakako treba uvrstiti lisnato zeleno povrće, brokulu, kelj, prokulice. Svi oni imaju povećani udio vitamina C koji je prva linija obrane od štetnih mikroorganizama.

“Isto tako trebamo unositi namirnice tipa mrkve, trećina šalice, 50 g, će sadržati određenu količinu potrebnu betakarotena, kao izrazito jakog antioksidansa, bitnog za zdravlje”, savjetuje Đučkić.

Što je prehrana raznolikija, veća je šansa da će dijete ostati zdravo. No poništavamo li unosom nezdrave hrane dobrobiti one nutritivno bogate?

“Veliki unos nezdravih namirnica, recimo, pržene hrane, slatkiša i slično, jako negativno utječe na sluznicu crijeva. I time narušava tu mikrobiotu, narušava odnos dobrih i tih loših bakterija. I kada te loše, koje su svakako, posljedica unosa šećera, tih jednostavnih ugljikohidrata. Kad loše bakterije prevladaju, onda nam pada imunološki sustav”, upozorava Đučkić.