Stigao je Portugizac Selection – prvo mlado vino na tržištu!

Stigao je Portugizac Selection - prvo mlado vino na tržištu!
Foto: Mario Poje

Mlado vino Portugizac Selection predstavljen je ovu subotu u zagrebačkom Matisu. Riječ je o suhom vinu, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih voćnih aroma i osvježavajuće svježine, a patka, guska, krvavice i buncek jela su uz koja savršeno pristaje.

“Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene“, istaknuo je Željko Gregorić, tajnik udruge Portugizac Plešivica.

Predstavljajući rad i djelovanje udruge, on je rekao da se godišnje proizvode između 1500 do 2000 butelja ovog vina, a na tržištu se nalazi po cijeni od 35 kuna.

Degustaciju su pratili i sirevi Udruge malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“ koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom Zagrebačke županije.

Tajnica te udruge Anđelka Pejaković, istaknula je da se Udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove je godine portugizac u čašama pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir – čvrstog tijesta, svjetlo žute boje, čvrste kore boje slame te bogatog, punog, zrelog okusa i arome, kojeg proizvodi obitelj Šestak.

Petra Masnec, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Jastrebarsko, predstavila je prirodna bogatstva, atraktivne biciklističke te vinske ceste Plešivice. Uzvanike su pozdravili i Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika Grada Jastrebarsko te Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Bogati događaj upotpunjen je poznatim domaćim i stranim skladbama, koje su maestralno izvodili harfistica Doris Karamatić i violinista Dragan Marinković.