DOMAĆE DELICIJE: Festival portugizca i sireva na Trgu bana Jelačića do petka

Festival portugizca i sireva na Trgu bana Jelačića do petka
Foto: M. Petković

Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i 11. Izložba sireva iz Zagrebačke županije održava se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu do petka, 8. studenoga od 10 do 18 sati, rečeno je u utorak na konferencji za novinara na kojoj je predstavljana ovogodišnja smotra županijskih robnih marki “Zg sirek”, a koju ima 14 mini sirana i desetak portugizaca s Plešivice.

Članica stručnog žirija za ocjenjivanje sireva Anđelka Pejković iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe kazala je da su ove godne ocijenili ukupno 16 uzoraka sira, a podijelili deset zlatnih, pet srebrenih i jedno brončano odličje.

Festival portugizca i sireva na Trgu bana Jelačića do petka
Foto: M. Petković

Dodala je da sve manje uzorka dolazi na ocjenjivanje, ali da se njihova kvaliteta, što je važnije, poveća iz godine u godinu.

Ceste sira zagrebačke regije Šampion kvalitete ovogodišnjeg ocjenjivanja sira je proizvođača Katarine i Vlade Jurkasa iz Harmice kod Zaprešića, a najbolje ocjenjeni sir je gouda s ljutom paprikom. Vlado Jurkas je kazao da gouda, nije domaći sir samo po nazivu, ali da je uzeo šampionsku titulu ove godine. Jurkasi na velikoj farmi, ali i prodaji svježeg mlijeka na kućnom pragu i tržnici Špansko, imaju ukupno 15 zaposlenih. Članovi su udruge “Zg sirek”, te suosnivači zadruge “Proizvodi sela” iz Zaprešića. Obrađuju i 140 ha zemljišta, a najviše proizvode svježi kravlji sir, kuhani sir i manje polutvrde sireve, koji traže više vremena.

Projekt “Ceste sira zagrebačke regije”, predstavila je predsjedica Udruge “Sirek”, Romina Zadravec, koja je kazala da su ceste sira u županiji zasad virtulane, odnosno da se mogu naći na internetu. Slijedi uređenje kušaonica sireva, tako da će one dobiti i svoju povrdu od polja do stola. Zajedničkim snagama udruga, grada i županije pokrenut je projekt zaštite svježeg kravljeg sira pod nazivom “Zg sirek”.

Naravno, tu su i popularne “zagrebačke kumice”, koje tradicionalno donose sireve i vrhnje na gradske tržnice, a od 2008. godine imaju i svoju Udrugu malih sirara Grada Zagreba.

Predsjednik Udruge “Portugizac Plešivica”, Tomo Haramija predstavio je pilot projekt zajedničkog portugizca s Plešivice (Selection) od 2000 kilograma najboljeg grožđa, od kojeg je udruženim snagama, preko PZ Plešivica, napravljeno 1300 litara portugisca.

Riječ je o najpoznatijoj sorti mladog vina u jaskanskom kraju, a brojni tamošnji vinari okupljeni su u Udrugu portugizac Plešivica. Udruga je osnovana još 1999. godine, a nedavno je obnovljena. Ukupno godišnje se dobiju oko 100.000 litara portugisca na Plešivici.

Prema predaji, portugizac se u jaskanskom kraju njeguje od početka 19. stoljeća. Portugizac je suho vino, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma, blage trpkoće i ugodne svježine. Valja reći da portugizac ima i potencijal za odležavanje u bocama, a mlado vino se može kupiti već za 30 kuna. (M. Petković)