U ponedjeljak se obilježava Dan kravate, gradonačelnik Tomašević zavezat će kravatu banu Jelačiću!

Ban Jelačić dobio crvenu kravatu, točno u podne vezali mu je pripadnici Kravat pukovnije [FOTO]
Foto: ZG express

Na prijedlog Academiae Cravaticae 2008. godine, Hrvatski sabor je 18. listopada proglasio za dan kada se u Hrvatskoj slavi Dan kravate.

Od tada se taj dan svake godine svečano obilježava programima diljem Hrvatske. U obilježavanju sudjeluju brojne kulturne institucije, organizacije, lokalne samouprave, osnovne i srednje škole te dječji vrtići.

Academia Cravatica već desetljećima radi na svjetskoj promociji kravate pa se taj dan – Dan kravate – svake godine proslavlja i internacionalno. Naime, svjetska javnost zainteresirana je za kravatu, što potvrđuje da je kravata hrvatska, europska i svjetska pokretna baština.

Tako će na Dan kravate, u ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine u 11.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, okupiti uz predstavnike Academiae Cravatice javni dužnosnici, ugledni gosti i prijatelji kravate.

Nazočni biti i veleposlanici kravate Igor Rudan i Miro Gavran, a organizirat će se i svečanost Smjene straže Kravat pukovnije.

Tradicionalno, nakon svečanosti, zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, vezat će kravatu banu Jelačiću na njegovu spomeniku na glavnom zagrebačkom trgu.

Dan kravate će ukrasiti 40-ak spomenika i bista u Zagrebu – među njima su i spomenici kralju Tomislavu i Franji Tuđmanu
“Academia Cravatica je ustanova čija je uloga upravo promocija kravate i njenih povijesnih, simboličkih i kulturoloških vrijednosti. U strateškim planovima dugoročno je postavljena identitetska odrednica Hrvatske kao Domovine kravate u europskom i svjetskom kontekstu i provedba ideje o projektu Zagreb – Prijestolnica kravate”, napominje Mihovil Bogoslav Matković.

“Kravata kao identitetska baština Hrvatske, posebno učinkovito i sadržajno može poticati komunikaciju Hrvatske sa svijetom. Prema načinu globalnog funkcioniranja suvremenosti, kravatom, mnogo snažnije i djelotvornije, možemo pokazivati Hrvatsku, njezinu kreativnost, duhovnost i trajnu modernost. Kravata je, zahvaljujući svojoj raširenosti, iznimno moćan i utjecajan motiv. On je nacionalno specifičan i globalno inkluzivan kao rijetko koji drugi”, dodao je Matković.

U Slavonskom Brodu će se također prigodno obilježiti Dan kravate.

U ponedjeljak, 18. listopada, u 11.30 sati ispred Turističko-informativnog centra Turističke zajednice postavit će se veliko platno oslikano motivima iz Tridesetogodišnjeg rata. Tu će biti i kostimirani model hrvatskog vojnika – sudionika rata – s crvenim rupcem oko vrata.

U Mrkoplju će taj dan u 12 sati biti svečano otvorenje izložbe starinskih Mrkopaljskih kravata. Uz to organizira se izložba dječjih crteža na temu Mrkopaljske kravate, tečaj vezivanja kravate te druge slične aktivnosti. Osim navedenog, svečanost obilježavanja Dana kravate održat će se i u ostalim ostalim brojnim gradovima i lokalnim upravama u Hrvatskoj. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi academia-cravatica.hr.