PORTUGIZAC PLEŠIVICA: Prve butelje mladog vina u Zagrebu već sredinom listopada!

PORTUGIZAC PLEŠIVICA: Prve butelje mladog vina u Zagrebu već sredinom  listopada!
Foto: Marinko Petković

Berba prvih grozdova autohtone sorte portugizac na Plešivici održana je u vinogradu OPG-a Josipa Braje u Lokošinom dolu, a iako je ovo lošija godina u cijeloj Bregovitoj Hrvatskoj što se tiče uroda grožđa, prvo mlado vino na tržištu, koje je i robna marka Zagrebačke županije, može se očekivati već sredinom listopada.

“Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose , ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina te ćemo i ove godine napraviti zajedničko vino deset vinogradara iz obnovljene udruge Portugizac Plešivica, pod zajedničkom etiketom ‘selection’ vina, koje ćemo vrlo brzo prezentirati na Festivalu portugizca u Zagrebu, kao i na Danima hrane i tradicijskih proizvoda te tradicionalnoj manifestaciji Martinje u Zagrebu”, najavio je predsjednik udruge Tomislav Haramija, koji se nada i većem odazivu lokalnih vinara.

PORTUGIZAC PLEŠIVICA: Prve butelje mladog vina u Zagrebu već sredinom  listopada!
Foto: Marinko Petković

Zamjenica županijskog pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Gordana Matašin je kazala da je županija ušla u treće desetljeće skrbi o portugizcu s Plešivice, te je potom sa čuvaricama tradicije u narodnim nošnjama, Zvonimirom Novoselom, gradonačelnik Jastrebarskog i ostalim gostima, simbolično ubrala prve plodove portugisca.

Inače, Josip Braje nam je otkrio da berba portugizca, kao i općenito berba grožđa, ove godine malo kasni, iako je suša, pa će portugizac brati krajem ovoga tjedna. Ukupno imaju tri ha vinograda, koji su smješteni na sedam lokacija, a jedini su nagrađivani vinari od samo dva domaća proizvođača Vetlinca crvenog, stare austrijske sorte, koja od bijelog grožđa daje crveno vino. Osim Josipa, tu je i sestra Ivana, koja je titulu županijske vinske kraljice, nadogradila i diplomom Agronomskog fakulteta iz Zagreba, a u obiteljskom vinskom podrumu se i dalje puni drvena bačva iz 1937. godine.

Čuli smo da na sreću hladna fronta, koja je u travnju pomela vinograde na većim visinama na Plešivici, s njezine druge strane kod Ozlja su jako stradale rane sorte, nije zahvatila ove na 200 do 250 metara na koliko su oni u Lokošinom Dolu. Primjerice, u Moslavini je stradalo čak 50 posto vinograda.

Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, pa se tako već za 30 do 45 dana, nakon berbe, može u njemu uživati.

Članovi udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu Poljoprivredne zadruge Plešivica, proizvesti robnu marku vina – Portugizac Plešivica Selection.

Lani je ona bila dobro prihvaćena te vjerujemo da će tako biti i ove godine. U kvalitetu vina moći ćete se uvjeriti i sami već sredinom listopada na otvaranju prve butelje i festivalu portugisca u Zagrebu, rekao je agronom Željko Gregorić, vinar i tajnik udruge Portugizac Plešivica.

Kako je berba grožđa nekada izgledala na Plešivici, gdje je danas ostalo blizu 500 ha vinograda, može se vidjeti u etno muzeju Udruge Sveta Jana u Dragi Svetojanskoj, čiju je vrijednu zbirku od 480 eksponata u 20 godina posjetilo više od 30.000 posjetitelja. Tamo se između ostalih vrijednih eksponata, koji su spašeni od propadanja u zadnji tren, može vidjeti i velika drvena preša za grožđe iz 1827. godine te niz predmeta iz tradicionalnih kućanstava ovoga kraja. Malo dalje se nalazi i obnovljeni stari mlin iz 1890. godine, kojeg je poplava uništila još 1930. godine, kao i mala, ali namještena etno kuća. Takvih je vodenica u našem kraju od nekadašnjih 20 danas ostalo sačuvanih samo njih šest, zaključuje predsjednica udruge Jasna Vojvodić. (M. Petković)