Spisateljica Snježana Babić-Višnjić dobitnica je Nagrade “Grigor Vitez” za dječji roman

Grigor-Vitez01

(Foto: Dorian Višnjić)

Spisateljica i novinarka Snježana Babić-Višnjić dobitnica je najstarije književne nagrade u Hrvatskoj, nagrade “Grigor Vitez“, za svoj roman za djecu “Krugovi na vodi“.

Nagrada je dodijeljena u srijedu, 30. ožujka u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Snježana Babić-Višnjić inače je i stalna suradnica studentskih novina Global, gdje lektorira novinarske tekstove mladih novinara. U 2015. godini u konkurenciji za ovu prestižnu književnu nagradu bilo je ukupno 79 knjiga iz produkcije 26 nakladnika.

– Nagradu za roman “Krugovi na vodi“ doživjela sam kao potvrdu vrline u svijetu u kojem se često mane prikazuju kao vrline. Naime, prva je vrlina koja je sada nagrađena – upornost. Naime, ovaj roman sadrži prva poglavlja koja sam ikad napisala za djecu, ali je potom dugo dozrijevao i tražio svog izdavača do danas. Potom je nagrađena moja vjera u taj roman kojem sam se tijekom godina stalno vraćala, a na posljetku je nagrađena hrabrost izdavača, odnosno urednika Božidara Prosenjaka koji je i bez potpore odlučio izdati roman. I sada, kao kruna svega, nagrada mi dolazi u trenutku kad sam se odvažila reći da mi je zanimanje pisac. I najljepši je dio da je struka prepoznala moj rad – rekla je Snježana Babić-Višnjić.

Uz Globalovu suradnicu, na koju je cijela redakcija iznimno ponosna, nagrade su dobili i Rosie Kugli za književni tekst za mladež u knjizi “Nisam ti rekla…”, Ivana Guljašević za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama “Nosorogov oglas” Brune Kumana I “Drveni neboderi” Ivane Guljašević, potom Dražen Jerabek za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici “Tajna”, Dubravke Pađen-Farkaš.

Posebno priznanje Nagrade “Grigor Vitez” dodijeljeno je Ranki Javor, knjižničarskoj savjetnici – za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i u svijetu.