Ovo je jedan od najstarijih zagrebačkih liftova, iduće godine slavi 100. rođendan

lift-arheoloski-muzej

Znate li Stigler lift Arheološkog fakulteta u Zagrebu iduće godine slavi 100 godina?

Tom činjenicom, da raspolaže jednim od najstarijih dizala u gradu koja su još u pogonu, Arheološki fakultet se itekako ponosi, pa je logično da je uz nju vezao i jednu zanimljivu kampanju na društvenim mrežama.

Inače, palača u kojoj se nalazi Arheološki muzej, na adresi Zrinjevac 19, ima veliku arhitektonsku vrijednost, ali i iznimno bogatu i burnu prošlost.

U opsiu ovom zdanja, na web stranicu Muzeja stoji da se “iza gotovo netaknute fasade krije tek manji dio sadržaja koji mu je dao projektant”.

Zgrada je, kao palača Dragutina Vranyczanyja-Dobrinovića, sagrađena 1879. godine, prema projektu graditelja Ferdinanda Kondrata. Kasnije je bila u vlasništvu Radivoja Hafnera, bogatog veleposjednika iz Zagreba, koji je poznat i kao trgovac mesom i konjima.

On je tijekom Prvog svjetskog rata dao urediti prizemlje obloženo mramorom i postavlja lift koji sadrži i dijelom pozlaćenu ogradu, ukrašenu konjima!

arheoloski-muzej

Nakon njegovog bankrota izmjenjuju se u palači, kako to već biva u teškim vremenima, razne banke i osiguravajuća društva, a u vrijeme Drugog svjetskog rata postaje zapovjedni stožer Wehrmachta. Najpoznatiji stanar Zrinjevca 19 u tom razdoblju bio je njemački general Edmund Glaise von Horstenau.

Nakon raza, u alaču se useljava Muzej seli i već tada se postavlja prvi stalni postav.

Foto: Facebook, AMZ

Komentari