”Kako sam naučio abecedu” – urnebesni roman o odrastanju Snježane Babić Višnjić

Foto: Press

Najmlađi čitatelji ovih su dana dobili novi književni naslov uz koji bi mogli zavoljeti čitanje – roman ”Kako sam naučio abecedu” Snježane Babić Višnjić u nakladi Semafore.

Pred popunjenim gledalištem u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljen novi naslov nagrađivane spisateljice koji bi mogao potaknuti mnoge male i malo veće čitatelje nesklone čitanju da se predomisle i zaplove u svijet koji im knjige nude, a čija radnja započinje tu pored nas.

Foto: Press

Dječji je svijet prečesto pritisnut teretom velikog svijeta u kojem roditelji pokušavaju stvoriti osnovu za bolji život cijele obitelji – tako je i u ovom romanu, svojevrsnom omnibusu događaja koje je obitelj morala preživjeti da bi nakon tri adaptacije naslijeđene obiteljske kuće dočekala svoj krov nad glavom.

Gradilište obiteljske kuće postalo je okvir za učenje abecede najmlađeg djeteta koje uz pojmove kojima je svakodnevno okruženo tijekom ranog odrastanja (armatura, beton, čavao, dinosaur, đon…) priča povijest svoje obitelji, te daje sliku obiteljskih, ali i širih društvenih odnosa koji se prelamaju kroz po obitelj stresne okolnosti.

Nedostatak novca, nepouzdani radnici, nervozni susjedi, nezgodni rođaci, dječji problemi koji ne dopiru do odraslih zaokupljenih velikim problemima, ali i sposobnost malenih da riješe neke nepoznanice koje su odraslima nerazmrsive, poligon su za urnebesno duhovitu igru koja otkriva naličje naših običaja i osobnosti u novom svjetlu te tako preobraženi postaju nenadomjestivo iskustveno naslijeđe odrastanja.