Škole biraju udžbenike, nastavnici pod lupom ministarstva zbog mogućnosti korupcije

Jedna je internetska poruka ovih dana izazvala pomutnju u zbornicama: „Nastavnici, čuvajte se, u školama bi se ovih dana mogla ponoviti akcija Farmal.“ Poručuje to nastavnicima njihova kolegica, a vezano uz završni krug odabira novih udžbenika koji će se koristiti iduće četiri godine, piše Glas Slavonije.

udzbenici

U pismu koje kruži internetom još stoji kako bi nastavnici mogli biti pod pojačanom prismotrom, da su u školama već počele istrage, kao i da bi lažni nakladnici mogli nuditi mito nastavnicima i ravnateljima, a posljedica bi mogla biti velik broj prosvjetnih djelatnika optuženih za korupciju.

Profesorica Lucija iz Našica kaže za Glas Slavonije kako većina učitelja bira najbolje udžbenike bez obzira na nakladnika, i to prema vlastitoj savjesti i struci. Međutim, dodaje, i oni nastavnici koji su ranijih godina primali mito od izdavača, ‘smanjili su apetite’ nakon što je prošle godine ministar Jovanović potpisao Antikorupcijski sporazum s nakladnicima, s ciljem da se stane na kraj praksi nakladnika da škole i nastavnike daruju mobitelima, kompjutorima, izletima i drugim, a sve kako bi odabrali baš njihove udžbenike i druge naslove.

Od iduće školske godine, 2014/2015., svi će učenici morati imati nove udžbenike. Razlog tomu je to što ove školske godine istječe rok od četiri godine, na koliko su odobreni postojeći udžbenici. Da bi učenici na jesen dobili nove knjige, učitelji su se morali izjasniti i odabrati udžbenike i dopunska nastavna sredstva, koji se nalaze na popisu odobrenih udžbenika. Konačan popis školskih knjiga koje će biti uvrštene u Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava bit će objavljen 15. svibnja.