Zvonimir Šostar, bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo, osuđen na četiri godine zatvora

Foto: Zagreb.hr

Danas izrečenom nepravomoćnom presudom, Zvonimir Šostar, Mirta Lončar i Davor Ljubić proglašeni su krivim u aferi ‘suhi led’.

Zvonimir Šostar optužen da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna (oko 5,2 milijuna eura) fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Kako javlja televizija N1, bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar je tako proglašen krivim za zlouporabu svog položaja, te primanje mita, dok je Mirta Lončar kažnjena samo zato jer je zlorabila svoju poziciju u gradskoj upravi. Davor Ljubić je osim za davanje mita nepravomoćno osuđen i za poticanje na zlouporabu položaja, te pranje novca i utaju poreza. Kažnjen je i za neuredno vođenje poslovnih knjiga.

Šostar je kažnjen ukupno s četiri godine zatvora. Mirta Lončar dobila je uvjetnu kaznu od godine dana s rokom kušnje od pet godina. Ljubić je osuđen na ukupno šest i pol godina.

Šostaru se oduzima nešto više od milijun eura nezakonite dobiti. Oduzimaju mu se nekoliko nekretnina, stambene zgrade, s vrtom, teniskim terenom vrijednosti oko pola milijuna eura. Bit će, nakon pravomoćnsti, predane u posjed Republike Hrvatske. Riječ je o nekretninama na području Velike Gorice.

Oduzet mu je i luksuzni BMW, vrijedan oko šest i pol tisuća eura, te će postati vlasništvo RH ako presuda postane pravomoćna. Šostar mora sam uplatiti u proračun još oko 344 tisuća eura.

Ljubić je pak nezakonito zaradio nešto više od četiri milijuna eura i to mora vratiti državi. Sve nekretnine, njih preko 140, od kojih je dio upisan na njegovu majku, postat će nakon pravomoćnosti imovina Republike Hrvatske.

Šostar je do sada dva mjeseca bio u istražnom zatvoru, dok je Ljubić bio pritvoren pet mjeseci.

Grad Zagreb će povrat iznosa iz imovinsko pravnog zahtjeva od 39 milijuna kuna morati tražiti u posebnom postupku.

Ljubiću je, budući da je osuđen na više od pet godina zatvora određen istražni zatvor, objavila je televizija N1.