Projekt odvojenog prikupljanja otpada u Zagrebu podbacio, hoće li ga spasiti kazne?

Sto tisuća biorazgradivih i 200.000 posebnih vrećica Čistoće za miješani komunalni otpad podijeljeno je građanima, no oni ni u pilot-projektu u kojem se vrećice nisu naplaćivale uslugu nisu koristili.

otpad

Samo ih se 1,2 posto odazvalo i smeće odvajalo u posebne vrećice koje bi trebale potpuno zaživjeti s prvim danom srpnja kada Čistoća smeće neće odvoziti nikako drugačije osim iz novih kontejnera i spomenutih vrećica, kako piše Večernji list.

Sve dok Ministarstvo ne donese uredbu, radnicima zagrebačke Čistoće preostaje samo da građane upozoravaju – nakon uredbe jasnije će biti i koliko će iznositi i tko će uostalom ispisivati kazne onima koji se ne budu pridržavali pravila odvojenog prikupljanja otpada.

Inače, i ostatak Hrvatske sprema se za 1. srpnja, kako prenosi RTL. U Splitu je ove godine postavljeno 300 novih kontjenera za reciklažu i najavljuje se prikupljanje od vrata do vrata u staroj jezgri. Dok je Osijek dosad podjelio 25 tisuća posuda za odvajanje papira, a i svako kućanstvo će dobiti 12 vreća za odvajanje plastike. U ministarstvu najavljaju – ako ne vidimo rezultate, slijede kazne za lokalne vlasti.

„Ako bude nužno inspekcija će obaviti nadzor. Kazne su visoke, oko nekoliko stotina tisuća kuna“, izjavila je Sanja Radović iz Ministarstva zaštite okoliša.