RAPSODIJA ZA VUKOVAR: Veliki hommage Gradu heroju 14. studenoga u Lisinskom

RAPSODIJA ZA VUKOVAR: Veliki hommage Gradu heroju 14. studenoga u Lisinskom
Foto: Press

Rapsodija za Vukovar, dugoočekivani koncert posvećen Gradu heroju, održat će se u srijedu 14. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Koncert koji se održava svega nekoliko dana prije obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara, inicijativa je Semira Hasića, našeg renomiranog virtuoza na harmonici, ujedno i skladatelja Rapsodije za Vukovar.

“Rapsodiju za Vukovar skladao sam u spomen na stradanje Vukovara i njegovih građana koji su svojom žrtvom zaslužili vječnu slavu i hvalu. Koncert koji se 14. studenoga održava u Zagrebu, održat ćemo sljedeće godine i u Vukovaru, 2. svibnja, kada se Vukovar prisjeća dvanaestorice hrvatskih policajaca koji su toga dana 1991. godine mučki ubijeni u Borovu Selu“, ističe Semir Hasić.

RAPSODIJA ZA VUKOVAR: Veliki hommage Gradu heroju 14. studenoga u Lisinskom
Semir Hasić i Natalija Stanisavljević / Foto: Julio Frangen

Vukovarski koncert bit će ujedno i dio svečanog programa drugog po redu Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koji će se održati u Vukovaru od 1. do 5. svibnja 2019. godine.

Inače, Rapsodiju za Vukovar, uz Semira Hasića kao solista na klaviru i harmonici, u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će 25 akademski obrazovanih glazbenika i glazbenica pod ravnanjem maestra Josipa Cvitanovića. U okviru koncerta nastupit će i renomirana violinistica Natalija Stanisavljević te gosti iznenađenja koji će ujediniti snage na ovom jedinstvenom koncertnom događanju u slavu grada Vukovara.

Semir Hasić, umjetnik i skladatelj Rapsodije za Vukovar, jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu, a kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine, koja mu je dodijeljena na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Italiji. Harmoniku je počeo svirati u dobi od šest godina kada ga je poučavao dvostruki svjetski prvak u sviranju harmonike, Janez Govednik.

Završio je glazbenu školu i Glazbenu akademiju u Sarajevu, održao je mnogobrojne koncerte diljem Europe i SAD-a, a jedan od najposebnijih nastupa kojeg se rado prisjeća bio je onaj za Papu Ivana Pavla II. Svirao je i na koncertima raznih pop i rock glazbenika na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak “Mozart Balkana”.

Redovito dodjeljuje nagradu “Sammy” glazbenim školama, kao nagradu za najbolje mlade harmonikaše.

Komentari