POČINJE JAVNA RASPRAVA: Pridružite se izradi Nacionalnog plana protiv raka

https://zgexpress.net/pocinje-javna-rasprava-pridruzite-se-izradi-nacionalnog-plana-protiv-raka/
Foto: Pixabay

Na mrežnoj stranici www.nppr.hr počinje javna rasprava o Nacionalnom planu protiv raka. Donošenje plana pitanje je opstojnosti nacije, dok je njegov konkretan cilj objaviti rat raku.

Stoga vas pozivamo da sudjelujete u javnoj raspravi o Nacionalnom planu protiv raka (NPPR), koji je u cijelosti dostupan na mrežnoj stranici www.nppr.hr. Cilj je javne rasprave otvorenom komunikacijom svih građana Republike Hrvatske i zainteresirane javnosti dobiti najbolji mogući plan protiv raka koji će doprinijeti smanjenu pojavnosti i smrtnosti od te bolesti.

Naime, kad se u maloj zemlji poput Hrvatske u prosjeku svakog dana 60 ljudi dijagnosticira rak, jasno je da je stanje alarmantno. Zabrinjava i podatak kako od raka do 65. godine starosti umire više radno aktivnog stanovništva nego od kardiovaskularnih bolesti i ozljeda zajedno. To je samo jedan od pokazatelja kako je važno uključiti cjelokupnu javnost u podizanje svijesti i otvorenu raspravu o nužnosti usvajanja i provedbe Nacionalnog plana protiv raka.

“Pozivamo zainteresiranu javnost da se pridruži i sudjeluje putem javne rasprave u izradi Nacionalnog plana protiv raka. Važno nam je mišljenje svakog građanina i pozivamo sve da svojim prijedlozima i primjedbama, koje mogu ostaviti na mrežnoj stranici www.nppr.hr, sudjeluju u izradi završne verzije plana. Javnu raspravu željeli bismo završiti kroz sljedeća dva mjeseca, a plan bi mogao biti gotov i prihvaćen u proljeće 2019. godine te budžetiran za 2020. godinu”, kazao je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje NPPR-a, koji je još jednom istaknuo kako je jedino zajedničkim djelovanjem svih zainteresiranih strana moguće objaviti rat raku i osigurati bolju budućnost kada su u pitanju zloćudne bolesti i crne statističke brojke.

Donošenje i provedba mjera Nacionalnog plana protiv raka, koje uključuju i osnivanje Nacionalne onkološke mreže kao početne točke, pitanje je budućnosti i opstojnosti nacije. Krajnji je cilj uz pomoć provedivog, realnog i financijski potkrijepljenog plana pretvoriti rak u kroničnu bolest, izliječiti više od polovice oboljelih, znatno produžiti preživljenje ostalih bolesnika oboljelih od raka te poboljšati kvalitetu života oboljelih i njihovih obitelji. Svim stanovnicima Hrvatske usvajanje i provedba mjera unutar NPPR-a može pružiti jednaku i kvalitetnu onkološku skrb.

Nacionalni plan protiv raka plan je građana i nitko ne smije biti isključen iz njegove izrade, donošenja i, još važnije, provedbe. (M. Petković)

Komentari