HOĆE LI ZAGREB DOBITI SPALIONICU OTPADA? Zagrebački SDP projekt energane uputio u skupštinsku proceduru

Foto: GO SDP-a Zagreb

Gradska organizacija SDP-a zalaže se za što žurniji početak projekta energane bez kojeg, kako kažu, nema cjelovitog rješenja gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Branko Kolarić, v.d. predsjednika GO SDP Zagreba, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare da su brojni članovi Gradske organizacije SDP Zagreba dali su velik doprinos “uspješnom prosvjednom skupu na Markovom trgu”, priopćila je Gradska organizacija SDP-a Zagreb.

“Više od 500 zagrebačkih SDP-ovaca bili su glavni motor uspješnog prosvjeda na Markovom trgu. SDP u Zagrebu se budi! Ovo je tek početak, ali i jasan dokaz da su sustavne aktivnosti na mobilizaciji članova u metropoli, a kojima sam se posvetio posljednjih mjeseci, bile uspješne”, naglasio je Kolarić.

Istaknuto je i da je jedna od brojnih uspješnih aktivnosti zagrebačkih SDP-ovaca osiguravanje financijskih sredstava u gradskom proračunu za projekt uređenja istočnog dijela Bundeka, vrijedan 70.000 eura. Na površini od oko 13 hektara uredit će se urbana park šuma s brojnim sadržajima za građane, a s posebnim naglaskom na sadržaje za djecu, djecu s teškoćama u razvoju i žene.

O tom je projektu govorio Alen David Jeđud, član Foruma mladih SDP-a, dodajući kako će početak projekta biti 8. ožujka na Dan žena.

Zagrebački SDP planira u realizaciji ovog projekta uključiti i građane i udruge kako bi osigurali da se u uređenju predvide sadržaji koji će stvarno odgovarati potrebama onih koji će te sadržaje koristiti.

Davorka Moslavac Forjan, SDP-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, objasnila je kako će buduća park šuma biti sigurno mjesto za žene s nizom sigurnosnih elemenata, ali i sadržaja koji će privući i djevojčice i žene svih generacija da se tamo okupljaju, rekreiraju ili samo šeću bez straha za vlastitu sigurnost.

Dodala je i kako će Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini zatražiti izvještaj o analizi javnog prijevoza i analizi opreme na javnim prostorima zbog povećanja stupnja sigurnosti svih građana.

Što se tiče projekta energane, SDP smatra da bez kojeg nema cjelovitog rješenja gospodarenja otpadom u Zagrebu. Stoga je zagrebačka Gradska organizacija SDP-a poslala prijedlog zaključka o realizaciji projekta energane, a koji bi se trebao naći na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

Taj zaključak obavezuje gradonačelnika da u roku 120 dana u posebnoj točki dnevnog reda izvijesti Gradsku skupštinu o poduzetim aktivnostima na realizaciji gradnje energane.

“Gradnjom energane želimo postići dva cilja. Prvo, dio otpada koji ostane nakon sortiranja i recikliranja treba iskoristiti kao vrijedno gorivo za proizvodnju toplinske i električne energije. Drugo, na taj će način udio otpada koji se odlaže na odlagališta biti sveden na minimum”, istaknula je Tanja Sokolić, predsjednica Kluba gradskih zastupnika SDP-a dodajući kako SDP želi ozbiljan, suvremen i pametan pristup rješavanju problema otpada njegovom energetskom oporabom. (Z.E.)