U Resniku otvoreno oporabilište građevinskog otpada, gradska vlast tvrdi da neće biti štetnog utjecaja na okoliš

U Resniku otvoreno oporabilište građevinskog otpada, gradska vlast tvrdi da neće biti štetnog utjecaja na okoliš
Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet danas su pustili u rad oporabilište građevinskog materijala nastalog pri obnovi zgrada oštećenih potresom, na adresi Čulinečka cesta 273 koji će s prihvatom materijala započeti od ponedjeljka, 4. ožujka.

“Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom iz veljače prošle godine propisao nam je obvezu privremenog skladištenja materijala od uklanjanja i/ili građevnog otpada nastalog u postupku obnove zgrada oštećenih potresom”, objasnio je gradonačelnik Tomašević dodavši kako je Gradska skupština u ožujku 2023. donijela provedbeni program mjera zbrinjavanja navedenog materijala, na temelju programa mjera Vlade Republike Hrvatske.

U Resniku otvoreno oporabilište građevinskog otpada, gradska vlast tvrdi da neće biti štetnog utjecaja na okoliš
Foto: Grad Zagreb

“Ovdje se može odložiti isključivo građevinski materijal koje je nastao od obnove od potresa, bilo da obnovu vodi Grad, Republika Hrvatska ili je riječ o samoobnovi. Sve tvrtke koje provode obnovu mogu besplatno ovdje dovesti otpad, koji će se reciklirati i ponovno koristiti za gradnju”, objasnio je gradonačelnik.

Programom mjera utvrđen je način rada privremenog skladišta materijala od uklanjanja koji ima uporabnu vrijednost i ne smatra se otpadom jer se obrađeni materijal od uklanjanja može uporabiti za uređenje gradilišta, popravljanje kolnika, nasipavanja temelja građevina, izgradnju kolektorskih sustava, sanaciju klizišta ili u druge svrhe, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

“Planiramo postupati po sličnom modelu kakav je primijenjen u Petrinji, što znači da će dio materijala biti besplatno podijeljen građanima. Cjenik usluga za preuzimanje materijala bit će donesen u sljedećem razdoblju”, dodao je gradonačelnik Tomašević. 

Zamjenik Korlaet je pojasnio kako neće biti štetnog utjecaja na okoliš ili zdravlje ljudi. “Oporabilište je građeno po najvišim ekološkim standardima i pravi je primjer kružnog gospodarenja građevinskim otpadom. Čak 80% materijala može biti ponovno oporabljeno”.

Obuhvat površine je oko 25.400 m², a sastoji se od:  ulazno-izlazne zone s mosnom vagom, uredskih kontejnera i pomoćnih prostorija za zaposlenike, platoa za pranje kotača vozila, zone istovara i drobljenja građevinskog materijala, boksova za skladištenje drobljenog materijala, skladišta drvene građe te armaturnog željeza, odlagališta internog otpada nastalog oporabom materijala, parkinga i nadstrešnice za strojeve.

Ukupna investicija u izgradnju i opremanje ovog privremenog skladišta građevinskog materijala od poslijepotresne obnove iznosi 4,43 milijuna eura, od čega je 1,7 milijun eura iz proračuna Grada Zagreba, a 2,73 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

Sukladno Provedbenom programu mjera, skladištem će upravljati davatelj javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, odnosno podružnica Zagrebačkog holdinga – Čistoća.