Predstava “Othello” W. Shakespearea premijerno na Malom Brijunu

Foto: Matija Kasaić Drakšić

U subotu, 22. srpnja na Malom Brijunu kazalište Ulysses premijerno će izvesti predstavu „Othello“ W. Shakespearea, u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriieve. Predstava nastaje u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR.

23. sezona kazališta Ulysses posvećena je ukrajinskim umjetnicima, pa tako kreativni tim, osim same redateljice, uključuje još ukrajinske autore – scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Važnost suradnje Ulysses-a i ukrajinskih umjetnika sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR, ogleda se u činjenici da je to kazalište nastalo i opstalo u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu. SARTR, kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji.

“Othello” je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna “miroljubiva” igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.

U predstavi igraju: Ermin Bravo (Othello), Alban Ukraj (Iago), Ana Marija Brđanović (Desdemona), Davor Sabo (Michael Cassio), Maja Salkić (Emilia), Jasenko Pašić (Roderigo), Snežana Bogićević (Bianca), Adnan Kreso (Montano), Mak Čengić (Lodovico, Prvi Oficir) i Alen Konjicija (Drugi Oficir).

Dramaturginja predstave je Nejra Babić, suradnici na projektu Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, asistentica na projektu Ajša Đuherić, suradnici autorice glazbe Johnatan Walton, Ruaraidh Osborne i Eduard Novoseltsev, zvuk je dizajnirao Davor Rocco, svjetlo Nedim Pejdah, a prijevod je adaptirala Natalia Dmitrieva.